După o sâmbătă cu temperaturi de vară, duminică s-a întors iarna. În București plouă, în timp ce la munte ninge abundent și rafalele de vânt suflă cu peste 90 de kilometri pe oră. La Rânca, drumul este acoperit de zăpadă, iar utilajele de intervenție au ieșit pe traseu. Cel mai afectat de ninsori este județul Harghita. A fost emis un Cod galben de ninsori pentru în 26 de județe din țară.
Și în Moldova ninge, în zona montană a județului Suceava. Iar în Pasul Tihuța, șoferii s-au trezit în mijlocul unui peisaj complet schimbat. Un strat de zăpadă de aproximativ 10 centimetri s-a aşternut în Pasul Tihuţa în urma ninsorilor din ultimele ore. Autorităţile din judeţ anunţă că, duminică, la orele prânzului, drumul este curăţat şi se circul bine, dar atrag atenţia asupra faptului că se anunţă vânt a cărui viteză va depăşi, la rafală, 90-100 de kilometri pe oră.
Mașinile fără cauciucuri de iarnă au avut nevoie de ajutor, iar drumarii au intervenit.
Potrivit Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, de la primele ore ale acestei dimineți ninsorile au cuprins mai multe zone înalte din județul Harghita. Cele mai afectate zone sunt pe DN15, zona Borsec și DN12C, zona Lacul Roșu.
DRDP Brașov acționează cu utilaje de deszăpezire și materiale antiderapante pe toate tronsoanele afectate pentru a asigura condiții confortabile și sigure pentru traficul rutier.
Ninge și pe DN 67C, între Novaci și stațiunea montană Rânca. Și acolo drumarii intervin cu utilajele de deszăpezire pentru a menține carosabilul practicabil în condiții de siguranță.
Arborii s-au prăbușit sub greutatea zăpezii pe DN 17A, Paltinu, și DN 18, Ciocănești, județul Suceava.
„Pentru degajarea carosabilului intervin lucrători ai Secției Drumuri Naționale Câmpulung Moldovenesc. În zonă se înregistrează ninsori abundente, iar carosabilul este umed, cu strat de zăpadă de 1-2 cm, spre acostament. Circulați cu atenție!”, menționează DRDP Iași.
Cod galben de ninsori în 26 de județe din țară
Meteorologii au actualizat, duminică, atenţionările Cod galben de ninsori, în zonele de munte, şi vânt puternic, în estul, sud-estul şi sud-vestul ţării, precum şi în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali şi de Curbură.
Codul galben de ninsori însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului, în zona de munte, este valabil de duminică de la ora 11.00, până luni, la ora 9.00.
„La munte va ninge, local însemnat cantitativ şi se va depune strat de zăpadă. Vântul va avea intensificări cu viteze mai mari pe creste, unde rafalele vor depăşi 90…100 km/h, viscolind ninsoarea şi spulberând zăpada”, a arătat ANM.
În sudul şi sud-estul ţării, vor fi averse, în general moderate cantitativ şi local se vor depăşi 15…20 l/mp. În Transilvania şi în zona deluroasă a Moldovei trecător vor fi precipitaţii mixte.
Codul galben de ninsori vizează judeţele Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Buzău, Cluj, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Suceava, Timiş, Vâlcea şi Vrancea.
O altă atenţionare Cod galben, privind intensificări ale vântului, este valabilă duminică, între orele 11.00 şi 21.00, în estul, sud-estul şi sud-vestul ţării; zona înaltă a Carpaţilor Meridionali şi de Curbură.
„În intervalul menţionat, în estul, sud-estul şi sud-vestul ţării, local şi temporar vântul va avea intensificări, cu viteze de 55…60 km/h, iar luni (11 aprilie), în jumătatea de sud a Moldovei, Dobrogea şi estul Munteniei, rafalele vor depăşi 70 km/h. Pe parcursul zilei de luni, în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, vântul va continua să sufle tare, cu rafale de peste 90 km/h, iar zăpada va fi spulberată”, au transmis meteorologii.
Codul galben de vânt puternic vizează judeţele Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Braşov, Buzău, Cluj, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Galaţi, Hunedoara, Harghita, Ialomiţa, Iaşi, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiş, Vâlcea, Vrancea şi Vaslui.
Totodată, luni, de la ora 21.00, până marţi, la ora 9.00, va fi în vigoare o informare meteorologică privind vreme deosebit de rece şi brumă.
„În intervalul menţionat, vremea va fi deosebit de rece în toată ţara. În regiunile intracarpatice, local în Moldova şi în zona subcarpatică a Munteniei şi Olteniei temperaturile minime vor fi preponderent negative şi se va produce brumă”, a precizat ANM.
În zona municipiului Bucureşti, până luni, la ora 9.00, vremea va fi închisă şi se va răci accentuat. Temporar va ploua şi se vor acumula cantităţi de apă în jurul a 15 l/mp. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura va scădea treptat de la 10…11 grade, până la 3…4 grade în dimineaţa zilei de luni. De luni şi până marţi, la ora 9.00, vremea se va menţine rece pentru a doua decadă a lunii aprilie. Temperatura maximă va fi de 14…15 grade, iar cea minimă va fi de 2…3 grade, mai scăzută în zona periferică, până la 0 grade unde vor fi condiţii de brumă. Ziua cerul va prezenta înnorări şi vor mai fi posibile ploi slabe, iar seara şi noaptea va deveni mai mult senin. Vântul va sufla slab şi moderat.
Adina Silav
SURSA FOTO/VIDEO: CNAIR