4.6 C
București
marți, 21 ianuarie 2025 - 12:35
No menu items!

VIDEO. Grupare care a traficat ilegal prin România aproape o mie de străini, destructurată

spot_img

Polițiștii și procurorii DIICOT Timișoara fac, luni, 69 de percheziții în mai multe județe la persoane acuzate de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de migranți. Gruparea ar fi traficat prin România aproximativ 1.000 de migranți.

”La data de 16 decembrie 2024, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, împreună cu poliţiştii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara şi cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timişoara, pun în aplicare 69 de mandate de percheziţie domiciliară în judeţele Timiş (29), Mehedinţi (9), Dolj (8), Caraş-Severin (4), Argeş (4), Ilfov (3), Teleorman (3), Arad (3), Dâmboviţa (2), Sibiu (1), Constanţa (1), Ialomiţa (1) şi municipiul Bucureşti (1), într-un dosar penal vizând săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi”, anunţă IGPR.

Conform anchetatorilor, în cursul anului 2023, mai mulți cetăţeni străini au constituit o grupare specializată în traficul de migranţi, la care au aderat mai mulţi cetăţeni români şi care a avut ca preocupare principală introducerea frauduloasă în ţară a grupurilor de migranţi, prin traversarea ilicită a Dunării şi, ulterior, scoaterea ilegală a acestora din ţară pe frontiera de Vest.

”Gruparea de criminalitate organizată ar fi acţionat pe mai multe paliere, respectiv recrutarea grupurilor de migranţi pe teritoriul Turciei şi pregătirea acestora în scopul îmbarcării în mijloacele de transport pentru introducerea acestora în mod fraudulos în Bulgaria şi, ulterior, în România. Ulterior, migranţii ar fi fost transportaţi în locaţii de adăpost, din municipiul Timişoara, unde ar fi rămas până când ar fi fost identificate oportunităţi pentru îmbarcarea acestora în ansambluri rutiere, cu scopul scoaterii ilegale din ţară”, precizează IGPR.

O parte dintre membrii grupării de criminalitate organizată avea ca atribuţii racolarea şoferilor care s-ar fi ocupat cu preluarea, transportul şi conducerea migranţilor de la anumite locaţii din vestul ţării până în zona parcărilor, unde erau transferaţi în camioane.

Un alt palier, format din transportatori, persoane de naţionalitate română, primeau de la organizatori locaţiile de preluare şi de debarcare şi realizau transportul migranţilor, pe care îi predau ultimului eşalon, format din şoferi de camioane şi antemergători.

Astfel, în perioada iunie – decembrie 2024, au fost depistate şi oprite 136 de asemenea transporturi, însumând aproximativ 1.000 de cetăţeni străini, de origine afro-asiatică.

 

                                                                                                             Adina Bucur