4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 18:08
No menu items!

VIDEO. Globurile de Aur 2024. Lista câștigătorilor. „Oppenheimer” desemnat cel mai bun film, serialul „Succession” a câştigat patru premii

spot_img

“Oppenheimer” a fost desemnat cel mai bun film la Globurile de Aur, decernate, duminică, la Los Angeles. Christopher Nolan a fost recunoscut cel mai bun regizor pentru această producţie a Universal Pictures, Cillian Murphy şi Robert Downey Jr., au primit trofeele pentru rolurile de interpretare în lungmetraj. Alţi premiaţi ai serii: Paul Giamatti, Billie Eilish O’Connell şi Finneas O’Connell, Jeremy Allen White, Da’Vine Joy Randolph, Ayo Edebiri, Kieran Cullkin, Ali Wong, Steven Yeun, Matthew Macfadyen şi Ricky Gervais. Serialul HBO „Succession” a cucerit patru premii, iar „Poor Things”, o reimaginare feministă a poveştii lui Frankenstein, a fost ales la categoria cel mai bun film musical sau comedie.

Globurile de Aur au fost marcate duminică de explozia filmului „Oppenheimer”, cinci premii, favorit alături de „Barbie”, doar două trofee, şi de filmul francez „Anatomie d’une Chute”, care a obţinut două trofee.

Filmul biografic despre părintele bombei atomice, realizat de Christopher Nolan, a dat startul serii cu o sală plină: cel mai bun regizor, cel mai bun actor într-o dramă pentru Cillian Murphy, care îl interpretează pe Robert Oppenheimer, şi cel mai bun actor în rol secundar pentru Robert Downey Jr, care interpretează un politician şi mare rival al savantului.

”O poveste extraordinară despre dilema etică a armelor nucleare. Are vreo şansă să funcţioneze? Nu”, a glumit Downey Jr.

Favorit cu opt nominalizări, filmul a obţinut şi premiul pentru cea mai bună coloană sonoră originală.

Succesul celuilalt favorit, „Barbie”, a fost mai ponderat. Globul de Aur pentru cea mai bună actriţă într-o comedie i-a revenit Emmei Stone, pentru rolul unei femei Frankenstein în „Poor Things”, şi nu vedetei Margot Robbie.

Satira feministă a lui Greta Gerwig, în care păpuşa peroxidică descoperă misoginismul lumii reale, a câştigat pe bună dreptate un alt Glob de Aur pentru cel mai bun succes comercial, după ce anul trecut a dominat box office-ul mondial. Dar a fost învins la categoria cel mai bun scenariu de filmul francez „Anatomie d’une Chute”, care a fost desemnat şi cel mai bun film străin. Regizoarea emoţionată Justine Triet a vorbit despre surpriza pe care a avut-o când şi-a văzut lungmetrajul, care spune povestea unei scriitoare acuzate de uciderea soţului ei şi despre cum relaţia lor atât de iubită scapă de sub control. În timpul procesului de scriere împreună cu partenerul ei, Arthur Harari, „ne tot spuneam că ne distrăm foarte mult, dar că nimeni nu va merge să vadă acest film”, a explicat ea. Potrivit acesteia, lungmetrajul „este despre adevăr şi despre imposibilitatea de a-l fixa”, scrie news.ro

Tapajul mediatic din jurul fenomenului „Barbenheimer”, care a umplut cinematografele din întreaga lume în această vară, a venit într-un moment oportun pentru Globurile de Aur, recent cumpărate şi reformate de investitori privaţi.

Considerată mult timp ca o treaptă spre Oscaruri, fosta serată preferată a Hollywood-ului, renumită pentru atmosfera sa relaxată, a fost afectată în ultimii ani de scandaluri de corupţie şi rasism.

Pentru a ieşi din această perioadă nefastă, Asociaţia Presei Străine de la Hollywood (HFPA), care a creat premiile şi care a fost în centrul acuzaţiilor de lipsuri etice şi amatorism, a fost desfiinţată. Noua organizaţie a diversificat foarte mult juriul, invitând critici din întreaga lume.

Aceste reforme au fost întâmpinate cu maliţiozitate de Robert Downey Jr.

„Jurnaliştilor de la Globurile de Aur: vă mulţumesc că aţi schimbat regulile jocului vostru şi, prin urmare, numele vostru”, a declarat actorul, care a primit premiul pentru cel de-al doilea rol al său în „Oppenheimer”.

Pe lângă nume grele din lumea filmului, precum Leonardo DiCaprio şi Martin Scorsese („Killers of the Flower Moon”), pe covorul roşu au păşit producătoarea Oprah Winfrey şi muzicienele Billie Eilish, Dua Lipa şi Taylor Swift, care au fost şi ele nominalizate.

Comediantul Ricky Gervais, care a prezentat ceremonia în trecut, a lipsit însă la apelul pentru a-şi primi premiul pentru cea mai bună interpretare de stand-up.

Pentru această ceremonie reînnoită, gazda Jo Koy, prezentatorul serii, a evitat cu grijă glumele controversate, rezervându-şi replicile ingenioase pentru duo-ul „Barbenheimer”.

„Nu vreau să credeţi că sunt un pervers, dar a fost un pic ciudat să fiu atras de o păpuşă de plastic”, a glumit comediantul, înainte de a ironiza asupra celor trei ore de „Oppenheimer”, comparabile cu un serial.

„Mi-a plăcut, mai ales primul sezon”, a glumit el.

De partea televiziunii, „Succession” a dominat seara, premiile fiind acordate lui Kieran Culkin (cel mai bun actor într-un serial dramă) şi Matthew Macfadyen (cel mai bun actor în rol secundar).

Comedia „The Bear” a primit, de asemenea, distincţii pentru actorii săi Jeremy Allen White (cel mai bun actor) şi Ayo Edebiri (cea mai bună actriţă).

La cea de-a 81-a ediţie a premiilor Globurile de Aur, care a avut loc duminică la Los Angeles, „Barbie” a obţinut primul trofeu pentru realizări cinematografice şi de box office. Filmul Warner Bros., care este deja lansarea cu cele mai mari încasări la nivel naţional şi global din 2023, are acum un trofeu care îi consolidează dominaţia în cinematografe.

„Mulţumesc tuturor, tuturor Barbies şi Kens din faţa şi din spatele ecranului. A fost cea mai mare, cea mai veselă demonstraţie de măiestrie şi pasiune pe care am văzut-o vreodată”, a declarat Gerwig, acceptând premiul alături de producătorii filmului şi de starurile Margot Robbie, America Ferrera şi Ryan Gosling.

Gerwig i-a mulţumit apoi partenerului ei şi co-scenaristului „Barbie” Noah Baumbach.

Pentru Warner Bros, câştigarea Globului marchează o nouă victorie pentru „Barbie”, care a obţinut 636 de milioane de dolari în America de Nord şi 1,4 miliarde de dolari în întreaga lume. Este lansarea cu cele mai mari încasări din toate timpurile a studioului, alături de a 11-a cea mai mare din toate timpurile pe plan intern.

Christopher Nolan a primit Globul de Aur pentru cel mai bun regizor pentru „Oppenheimer”, filmul său biografic despre viaţa părintelui bombei atomice. Cineastul britanico-american explorează viaţa lui Robert Oppenheimer şi cercetările sale în domeniul bombei termonucleare, văzute prin prisma rivalităţii sale cu un politician puternic, în persoana lui Robert Downey Jr. Filmul explorează sentimentele omului de ştiinţă cu privire la consecinţele devastatoare ale creaţiei sale şi la moştenirea sa pentru istorie.

Actorul irlandez Cillian Murphy a câştigat duminică Globul de Aur pentru cel mai bun actor într-o dramă, pentru interpretarea părintelui bombei atomice în filmul „Oppenheimer”. Rolul său de geniu bântuit de consecinţele devastatoare ale invenţiei sale i-a permis să-i învingă pe Bradley Cooper (‘Maestro’), Leonardo DiCaprio (‘Killers of the Flower Moon’), Colman Domingo, (‘Bayard Rustin’), Barry Keoghan (‘Saltburn’) şi Andrew Scott, (‘Without Ever Knowing Each Other’).

Emma Stone a câştigat premiul Globul de Aur pentru cea mai bună actriţă într-o comedie, pentru rolul său din „Poor Things”. Ea interpretează un fel de Frankenstein feminin în acest film care a câştigat deja Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia.

Filmul francez „Anatomie d’une chute” a câştigat Globul de Aur pentru cel mai bun film străin, după ce a obţinut premiul pentru cel mai bun scenariu. După ce a câştigat deja Palme d’Or la Cannes, regizoarea Justine Triet a acceptat noul premiu cu emoţie. Acest film, care spune povestea decăderii unui cuplu în care soţia este acuzată de uciderea soţului ei, „tratează adevărul şi imposibilitatea de a-l stabili”, a explicat ea.

A fost anul lui „Barbenheimer”, întrucât comedia „Barbie”, de Greta Gerwig şi Margot Robbie, a condus toate nominalizările, cu 10, iar „Oppenheimer”, filmul biografic despre inventatorul bombei atomice, de Christopher Nolan şi Cillian Murphy, l-a urmat îndeaproape, cu opt. Cele două filme, care au fost lansate în acelaşi weekend vara trecută, au devenit un fenomen întrepătruns în cultura pop, în box office şi în circuitul premiilor.

Lista câştigătorilor

FILM

Cel mai bun film – dramă: „Oppenheimer” (Universal Pictures)

Cel mai bun film – comedie/ musical: “Poor Things” (Searchlight Pictures)

Cea mai bună actriţă într-un film – dramă: Lily Gladstone – “Killers of the Flower Moon”

Cel mai bun actor într-un film – dramă: Cillian Murphy – “Oppenheimer”

Cea mai bună actriţă într-un film – comedie/ musical: Emma Stone – “Poor Things”

Cel mai bun actor într-un film – comedie/ musical: Paul Giamatti – “The Holdovers”

Cea mai bună actriţă în rol secundar într-un film: Da’Vine Joy Randolph – “The Holdovers”

Cel mai bun actor în rol secundar într-un film: Robert Downey Jr. – “Oppenheimer”

Cel mai bun regizor: Christopher Nolan – “Oppenheimer”

Cel mai bun scenariu: “Anatomy of a Fall” – Justine Triet, Arthur Harari

Cel mai bun film de animaţie: “The Boy and the Heron” (GKids)

Cel mai bun film în limbă străină: “Anatomy of a Fall” (Neon) Franţa

Cea mai bună coloană sonoră: Ludwig Göransson – “Oppenheimer”

Cel mai bun cântec original: “Barbie” – “What Was I Made For?” by Billie Eilish and Finneas

Cel mai bun program de stand-up – Ricky Gervais – “Ricky Gervais: Armageddon”

Realizări cinematografice şi de Box office – “Barbie” (Warner Bros.)

TELEVIZIUNE

Cel mai bun serial – dramă: “Succession” (HBO)

Cel mai bun serial – comedie/ musical: “The Bear” (FX)

Cea mai bună miniserie/ film de televiziune: „Beef”

Cea mai bună actriţă într-o miniserie/ serial de televiziune: Ali Wong – “Beef”

Cel mai bun actor într-o miniserie/ serial de televiziune: Jeremy Allen White – “The Bear”

Cea mai bună actriţă într-un serial TV – dramă: Sarah Snook – “Succession”

Cel mai bun actor într-un serial TV – dramă: Kieran Culkin – “Succession”

Cea mai bună actriţă într-un serial TV musical – comedie: Ayo Edebiri – “The Bear”

Cel mai bun actor într-un serial musical – comedie: Jeremy Allen White – “The Bear”

Cea mai bună actriţă în rol secundar într-un serial, miniserie sau film de televiziune: Elizabeth Debicki – “The Crown”

Cel mai bun actor secundar într-un serial, miniserie sau film de televiziune: Matthew Macfadyen – “Succession”

                                                                                                        Adina Bucur Silav

SURSA FOTO: Michael Tran / AFP / Profimedia