Prăbușirea Cascadei Bigăr, cea mai frumoasă din țară și printre cele mai frumoase și vizitate din lume, a stârnit o avalanșă de comentarii în spațiul online. Un activist de mediu a lansat teoria potrivit căreia prăbușirea cascadei ar avea legătură cu păstrăvăria Valea Miniș.
Activistul de mediu acuză că prăbuşirea Cascadei Bigăr ar fi avut drept cauză intervenţia omului în circuitul apei, mai exact captarea apei de către păstrăvăria Valea Miniș.
Mircea Jumanca, ghid turistic şi activist de mediu, susţine că o cauză a prăbuşirii cascadei ar putea fi intervenţia omului. „Travertinul, roca din care este formată acea cascadă, este un calcar care se depune constant odată cu trecerea apei dulci. Dar apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie, astfel că roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural”, a declarat Jumanca pentru Deustche Welle, citat de Adevărul.ro. Jumanca a mai spus că a observat fisuri în corpul cascadei în ultimii doi ani.
Romsilva a reacționat imediat pe pagina de facebook, a respis ferm acuzațiile și a venit cu explicații.
„Romsilva respinge cu fermitate informațiile false referitoare la prăbușirea Cascadei Bigăr, lansate în spațiul public de un ghid de turism și „activist de mediu”.
Acesta a lansat informația FALSĂ că prăbușirea cascadei Bigăr ar fi fost provocată de captarea apei de către păstrăvăria Valea Miniș.
Care este adevărul?
Păstrăvăria Valea Miniș a fost construită în perioada 1986-1988, inclusiv o lucrare de captare pe izvorul Bigăr, iar în ultimii 33 de ani NU s-a mai efectuat nicio lucrare suplimentară, deci NU aceasta este cauza prăbușirii cascadei.
Așa cum am precizat anterior, cascada Bigăr s-a prăbușit din cauze naturale, sub propria greutate, în urma acumulării în timp a travertinului și a mușchiului.
Informați-vă corect ‼️”, au scris reprezentanții Romsilva pe pagina de facebook.
Mesajul a fost însoțit de imaginile în care este surprins momentul prăbușirii Cascadei Bigăr.
MOMENTUL PRĂBUȘIRII CASCADEI BIGĂR AICI