Negocierile eșuate de la Onești au durat mai bine de 6 ore. Cine a greșit, negociatorul care încerca să îl calmeze pe agresor, convins fiind că acesta nu își va pune în practică amenințările, sau comandanții acțiunii care nu au ordonat mai repede intervenția mascaților? Polițiștii cu ștate vechi susțin că în ambele variante, fiecare parte din poliție, participantă la acțiune, a întârziat nepermis de mult.
Experții psihologi au explicat pentru Sursa Zilei că fiecare parte a poliției, participantă la acțiune, trebuia să fie pregătită oricând să intervină în forță și să îl anihileze pe atacator, nu să aștepte procurorul, părerea negociatorului venit la fața locului dupa 2 ore, sau vreun ordin de sus, de la IPJ.
„La astfel de situaţii, timpul contează foarte mult. S-a pierdut foarte mult timp până a venit cineva de la Inspectoratul de Poliţie al judeţului. În aceste momente, un om ca acel individ intră în criză de timp. În astfel de situaţii, negociatorul trebuie să vină în secunda doi când se dă alarma. Acest negociator trebuie să aibă pregătire psihologică şi să fie într-o legătură cu acel individ. Acel individ nu trebuie contrazis în niciun fel. Cu proştii şi cu nebunii nu te contrazici”, a declarat Liviu Chesnoiu, psiholog criminalist, pentru Realitatea TV.
Discuţiile din timpul negocierilor dintre poliţişti şi agresorul Gheorghe Moroșanu arată că acesta era extrem de nervos, nu atât de calm așa cum susțineau polițiștii că este, conform declarației fratelui unuia dintre victime.
Agresorul din Oneşti ameninţă tot timpul că-i va ucide pe cei doi muncitori, iar negociatorul încearcă să îl calmeze, fără să-i ofere nimic în schimb, deși bărbatul a avut mai multe cereri.
Criminal: De 10 ani de zile eu tot am scris. Nu mi-a dat niciun răspuns. Hotărârea judecătorească nu mi-a dat-o nimeni. Nu este. Vă duceţi şi faceţi rost de ea.
Poliţist: Nu ar fi mai bine să vă liniştiţi…https://youtu.be/2csmw17ECuw
„Nu mă liniştesc deloc. Ascultă-mă ce îţi spun. De nu-i vezi morţi aici (…). Bă, bag cuţitul ăsta în ei”
Criminal: Nu mă liniştesc deloc. Ascultă-mă ce îţi spun. De nu-i vezi morţi aici (…). Bă, bag cuţitul ăsta în ei, ascultă-mă ce îţi spun eu.
Poliţist: Calmaţi-vă!
Criminal: Nu mă calmez deloc. De zece ani de zile tot sunt calm. De zece ani de zile tot fac la bandiţii din miliţie şi la bandiţii din justiţie. Nu mă abţin deloc. Nişte bandiţi şi un hoţ. Împreună cu comandantul vostru este un bandit şi cel de la Bacău, alt bandit. Un hoţ şi un nenorocit. Ascultă ce-ţi spun! Băi, băieţi! Du-te şi vezi-ţi de treaba ta. Nu stau de vorbă cu tine decât în baza hotărârii judecătoreşti, atât. Eu nu stau cu nimeni de vorbă. Am, stat 10 ani.
Gheorghe Moroșanu avea un cazier impresionant, așa că oamenii legii aveau un motiv în plus să creadă că acesta va mai comite o infracțiune.
- în 1987 a primit 3 ani si 6 luni închisoare pentru furt calificat
- în 1991 a fost condamnat la 1 an 6 luni pentru furt calificat
- în 2003 vătămare corporală gravă – pedeapsă de 6 luni
- în 2010 a fost condamnat în Italia la 28 zile pentru conducere sub influența alcoolului sau stupefiante.