2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 10:20
No menu items!

VIDEO. Gala Oscar 2024. „Oppenheimer”, desemnat cel mai bun film, cu şapte statuete în total. Lista completă a câștigătorilor

spot_img

„Oppenheimer”, produs de Emma Thomas, Charles Roven şi Christopher Nolan, a câştigat cel mai râvnit premiu la cea de-a 96-a ediţie a galei Premiilor Oscar, găzduită de Jimmy Kimmel, care a avut loc la Los Angeles.

Filmul Oppenheimer este marele câștigător al Galei Premiilor Academiei Americane de Film.

Portretul neconvențional, dar plin de energie, făcut de Christopher Nolan și echipa sa părintelui bombei atomice a fost recompensat cu șapte premii Oscar, între care cel pentru cel mai bun film, pentru cel mai bun actor principal (Cillian Murphy) și pentru cel mai bun actor în rol secundar (Robert Downey Jr).

Oppenheimer a mai câștigat la categoriile cel mai bun regizor (Christopher Nolan), coloană sonoră originală, montaj și imagine.

În total, acest film de peste trei ore (filmele lungi și cu o țesătură temporală asincronă sunt specifice regizorului Nolan) a fost nominalizat la 13 categorii și a câștigat la șapte dintre ele.

Oppenheimer s-a „bătut” cu următoarele producții la categoria Cel mai bun film:

American Fiction

Anatomy of a Fall

Barbie

The Holdovers

Killers of the Flower Moon

Maestro

Past Lives

Poor Things

The Zone of Interest

Cillian Murphy: Cred că Nolan este regizorul perfect

Actorul Cillian Murphy a rememorat, după ceremonia de premiere, începuturile relației sale cu regizorul Christopher Nolan.

„Sunt un pic confuz. Sunt foarte emoționat, umil și recunoscător și foarte mândru că sunt irlandez și că mă aflu astăz aici. Acest film este foarte special pentru mine. Eu și Chris Nolan avem o relație foarte specială. Lucrăm împreună de 20 de ani, cred că este regizorul perfect. Nu-mi vine să cred ce noroc am.  Am dat un test video cu el când eram copil și am crezut că asta va fi tot (…) Nu-mi amintesc ce am spus (în discursul de la gală), dar am vrut să spun că, în Irlanda, cred că suntem foarte buni în ceea ce privește susținerea artiștilor și trebuie să continuăm”, a declarat el.

Regizorul Nolan a mulțumit actorilor și echipei de filmare, menționând-o în mod special pe producătoarea filmului, Emma Thomas, soția sa.

„Incredibila Emma Thomas! Producător al tuturor filmelor noastre și (mamă a) tuturor copiilor noștri. Te iubesc! Mulțumesc Academiei (americane de Film), doar pentru a spune că filmele au puțin peste 100 de ani (…) Nu știm încotro se îndreaptă această călătorie incredibilă. Faptul că mă considerați o parte semnificativă a ei înseamnă enorm pentru mine. Vă mulțumesc foarte mult”, a spus el.

Cea mai bună actriţă în rol principal – Emma Stone

La şapte ani după ce a câştigat pentru „La La Land”, Emma Stone a obţinut al doilea Oscar pentru cea mai bună actriţă cu rolul din „Poor Things”. Stone a interpretat rolul unei femei copilăroase care porneşte într-o călătorie de autodescoperire în această fantezie steampunk. Ea i-a mulţumit regizorului Yorgo Lanthimos, cu care tocmai a realizat un alt film, „Kinds of Kindness”, precum şi restului echipei filmului. „Cea mai bună parte a realizării filmelor este să fim cu toţii împreună şi sunt profund onorată să împart acest lucru cu fiecare membru al distribuţiei, cu fiecare membru al echipei, cu fiecare persoană care şi-a oferit dragostea, grija şi strălucirea în realizarea acestui film”, a spus ea.

 

 

 

Billie Eilish şi Finneas O’Connell au intrat în istoria premiilor Oscar, devenind cei mai tineri câştigători de două ori, după ce au fost recompensaţi pentru a doua oară cu trofeul pentru cel mai bun cântec – „What Was I Made For?”, contribuţia lor la coloana sonoră a filmului „Barbie”.

Ryan Gosling a stârnit o furtună de aplauze cu interpretarea sa „I’m just Ken” de pe coloana sonoră originală a „Barbie”. Slash l-a acompaniat pe scenă.

Primul Oscar din istoria Ucrainei a revenit documentarului „20 Days in Mariupol”. „Îmi doresc să nu fi făcut niciodată acest film”, a spus pe scenă, într-un discurs emoţionat, regizorul Mstyslav Chernov. „Îmi doresc să schimb premiul pentru ‘Rusia nu a atacat niciodată Ucraina’. „Cinema-ul creează amintirile şi amintirile fac istoria”.

„Aş renunţa la toată recunoaşterea pentru ca Rusia să nu ucidă zeci de mii de compatrioţi ai mei ucraineni. Îmi doresc ca ei să elibereze toţi ostaticii, toţi soldaţii care îşi protejează pământurile, toţi civilii care se află acum în închisorile lor. Dar nu pot schimba istoria, nu pot schimba trecutul”, a mai spus el.

Robert Downey Jr. este câştigător la categoria rol secundar, pentru interpretarea din „Oppenheimer”. „Aş dori să mulţumesc copilăriei mele teribile şi Academiei – în această ordine”, a glumit Downey la începutul discursului său, înainte de a ad[uga. „Aş vrea să îi mulţumesc veterinarului meu – am vrut să spun soţiei mele, Susan Downey, cea de acolo. Ea m-a salvat. De aceea mă aflu aici”.

„Iată micul meu secret. Aveam nevoie de această slujbă mai mult decât avea ea nevoie de mine. Chris ştia asta. (Producătoarea Emma Thomas) s-a asigurat că m-a înconjurat cu una dintre cele mai bune distribuţii şi echipe din toate timpurile – Emily, Cillian. A fost fantastic. Şi mă aflu aici, în faţa voastră, un om mai bun datorită acestui lucru”, a continuat Downey. „Ceea ce facem este semnificativ, iar lucrurile pe care decidem să le facem sunt importante”.

Billie Eilish a oferit o interpretare puternică a piesei „What Was I Made For?”. Ea a fost însoţită de fratele ei, producătorul Finneas O’Connell, într-o interpretare emoţionantă a cântecului din filmul „Barbie”, de Greta Gerwig, care a obţinut opt nominalizări la Oscar.

Cel mai bun lungmetraj internaţional a fost ales „The Zone of Interest” (Marea Britanie), în regia lui Jonathan Glazer.

„Poor Things” a câştigat premiile Oscar la categoriile machiaj, costume şi scenografie. John Cena a apărut dezbrăcat pe scena premiilor Oscar pentru a prezenta premiul pentru cele mai bune costume. Totul a făcut parte dintr-o scenetă care a adus un omagiu unuia dintre cele mai nebuneşti momente din istoria Premiilor Academiei, când un bărbat dezbrăcat a alergat pe scenă la cea de-a 46-a ediţie a Premiilor Oscar, în 1974, în timp ce David Niven o prezenta pe Elizabeth Taylor. Era în perioada anilor ’70, atunci când persoane dezbrăcate întrerupeau frecvent evenimentele publice.

Justine Triet şi Arthur Harari au câştigat premiul pentru cel mai bun scenariu original pentru „Anatomy of a Fall”, în timp ce Cord Jefferson a câştigat premiul pentru cel mai bun scenariu adaptat pentru „American Fiction”.

„The Boy and the Heron” de Hayao Miyazaki a fost recompensat cu Oscar la categoria „cel mai bun lungmetraj de animaţie”.

Prima statuetă a serii i-a revenit actriţei Da’Vine Joy Randolph pentru rolul secundar din filmul „The Holdovers”.

Jimmy Kimmel a ironizat mai multe subiecte fierbinţi de la Hollywood în monologul său.

Kimmel, care este gazda pentru a patra oară, a felicitat publicul pentru că „a ajuns la timp. Spectacolul începe cu o oră mai devreme în acest an, dar va continua foarte, foarte târziu. Am întârziat deja cinci minute şi nici măcar nu glumesc”, a spus el.

Comediantul a ironizat recenta bombă de box office „Madame Web” spunând: „A fost un an grozav şi pentru filme, în ciuda faptului că totul s-a oprit. Oamenii din această sală au reuşit cumva să vină cu atât de multe filme excelente şi interpretări memorabile. Această seară este plină de talent enorm şi de un potenţial incalculabil, dar la fel a fost şi „Madame Web”.”

De asemenea, a glumit pe seama regizoarei filmului „Barbie”, Greta Gerwig, care nu a primit o nominalizare pentru cel mai bun regizor, spunând: „Acum, Barbie este un simbol feminist, mulţumită Gretei Gerwig, despre care mulţi au crezut că ar fi meritat să fie nominalizată pentru cel mai bun regizor în această seară. Aşteptaţi o secundă. Ştiu că aplaudaţi, dar, apropo, voi sunteţi cei care nu aţi votat pentru ea. Nu vă comportaţi ca şi cum nu aţi avea nimic de-a face cu asta”.

De asemenea, Kimmel a spus despre Robert Downey Jr. că se află „într-unul dintre cele mai înalte puncte ale carierei sale”.

Comediantul a avut o nemulţumire: filmele sunt prea lungi. „Au fost atât de multe filme grozave care au ţinut publicul captiv anul acesta”, a spus el. „Şi vorbesc la propriu. Filmele voastre au fost prea lungi anul acesta. Durata medie a primelor zece filme a fost de 2 ore şi 23 de minute. Asta înseamnă 30 de minute în plus faţă de acum trei ani. Când m-am dus să văd „Killers of the Flower Moon”, mi s-a trimis corespondenţa la cinema. Este atât de lung, încât ai putea să conduci până în Oklahoma şi să rezolvi singur crimele”.

Lista completă a nominalizărilor şi câştigătorilor:

Cel mai bun film: „American Fiction”, „Anatomy of a Fall”, “Barbie”, „The Holdovers”, „Killers of the Flower Moon”, „Maestro”, “Oppenheimer” (câştigător), „Past Lives”, „Poor Things”, „The Zone of Interest”

Cel mai bun regizor: Justine Triet – „Anatomy of a Fall”, Martin Scorsese – „Killers of the Flower Moon”, Christopher Nolan – „Oppenheimer” (câştigător), Yorgos Lanthimos – „Poor Things”, Jonathan Glazer – „The Zone of Interest”

Cea mai bună actriţă: Annette Bening – „Nyad”, Lily Gladstone – „Killers of the Flower Moon”, Sandra Hüller – „Anatomy of a Fall”, Carey Mulligan – „Maestro”, Emma Stone – „Poor Things” (câştigătoare)

Cel mai bun actor: Bradley Cooper – „Maestro”, Colman Domingo – „Rustin”, Paul Giamatti – „The Holdovers”, Cillian Murphy – „Oppenheimer” (câştigător), Jeffrey Wright – „American Fiction”

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Emily Blunt – “Oppenheimer”, Danielle Brooks – “The Color Purple”, America Ferrera – “Barbie”, Jodie Foster – “Nyad”, Da’Vine Joy Randolph – “The Holdovers” (câştigătoare), Jodie Foster – „Nyad”

Cel mai bun actor în rol secundar: Sterling K. Brown – “American Fiction” , Robert DeNiro – “Killers of the Flower Moon”, Robert Downey Jr. – “Oppenheimer” (câştigător), Ryan Gosling – “Barbie”, Mark Ruffalo – “Poor Things”

Cel mai bun scenariu original: „Anatomy of a Fall” (câştigător), „The Holdovers”, „Maestro”, „May December”, „Past Lives”

Cel mai bun scenariu adaptat: „American Fiction” (câştigător), „Barbie”, „Oppenheimer”, „Poor Things”, „The Zone of Interest”

Cel mai bun lungmetraj internaţional: „Io Capitano” (Italia), „Perfect Days” (Japonia), „Society of the Snow” (Spania), „The Teacher’s Lounge” (Germania), „The Zone of Interest” (Marea Britanie) – câştigător

Cel mai bun lungmetraj de animaţie: „The Boy and the Heron” (câştigător), „Elemental”, „Nimona”, „Robot Dreams”, „Spider-Man: Across the Spider-Verse” 

Cel mai bun lungmetraj documentar: „Bobi Wine: The People’s President”, „The Eternal Memory”, „Four Daughters”, „To Kill a Tiger”, „20 Days in Mariupol” (câştigător)

Cea mai bună imagine: „El Conde”, „Killers of the Flower Moon”, „Maestro”, „Oppenheimer” (câştigător), „Poor Things”

Cel mai bun montaj: „Anatomy of a Fall” , „The Holdovers”, „Killers of the Flower Moon”, „Oppenheimer” (câştigător), „Poor Things”

Cel mai bun sunet: „The Creator”, „Maestro”, „Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One”, „Oppenheimer”, „The Zone of Interest” (câştigător)

Cele mai bune efecte vizuale: „The Creator”, „Godzilla Minus One” (câştigător), „Guardians of the Galaxy: Vol. 3”, „Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One”, „Napoleon”

Machiaj şi coafură: „Golda”, „Maestro”, „Oppenheimer”, „Poor Things” (câştigător), „Society of the Snow”

Cele mai bune costume: „Barbie”, „Killers of the Flower Moon”, „Napoleon”, „Oppenheimer”, „Golda”, „Poor Things” (câştigător)

Coloană sonoră: Laura Karpman – „American Fiction”, John Williams – „Indiana Jones and the Dial of Destiny”, Robbie Robertson – „Killers of the Flower Moon”, Ludwig Göransson – „Oppenheimer” (câştigător), Jerskin Fendrix – „Poor Things”

Cântec original: „The Fire Inside” (Flamin’ Hot), „I’m Just Ken” (Barbie), „It Never Went Away” (American Symphony), „Wahzhazhe (A Song For My People)” (Killers of the Flower Moon), „What Was I Made For?” Barbie (câştigător)

Scenografie: „Barbie”, „Killers of the Flower Moon”, „Napoleon”, „Oppenheimer”, „Poor Things” (câştigător)

Cel mai bun scurtmetraj live-action: „The After”, „Invincible”, „Night of Fortune”, „Red, White and Blue”, „The Wonderful Story of Henry Sugar” (câştigător)

Cel mai bun scurtmetraj de animaţie: „Letter to a Pig” , „Ninety-Five Senses”, „Our Uniform”, „Pachyderme”, „War is Over! Inspired by the Music of John & Yoko” (câştigător)

Cel mai bun scurtmetraj documentar: „The ABCs of Book Banning”, „The Barber of Little Rock”, „Island in Between”, „The Last Repair Shop” (câştigător), „Nǎi Nai & Wài Pó”.

                                                                                                        Adina Bucur Silav