Principala groapă de gunoi a capitalei Serbiei, unde zilnic ajung peste 4.500 de tone de gunoi, a luat foc. Belgrad a fost acoperit de fum dens, ceață și miros insuportabil, iar oamenii au fost sfătuiți să stea în casă.
La 17 kilometri de Belgrad arde cea mai mare groapă de gunoi neadministrată, care a mai rămas în Europa. Acolo ajung zilnic peste 1.500 de tone de deşeuri menajere şi 3.000 de tone de deşeuri din construcţii.
Deși incendiul a fost în mare parte stins, focul va continua să mocnească mai multe zile.
ncendiul la depozitul de deșeuri este sub control, dar fumul care acoperă orașul și mirosul insuportabil vor persista probabil zile întregi, au avertizat autoritățile.
Andrej Sostaric, de la Institutul Oraș pentru Sănătate Publică, a îndemnat locuitorii să închidă ferestrele și să reducă activitățile în aer liber.
Acesta a mai menționat că fumul va fi de scurtă durată, iar concentrațiile de poluanți nu depășesc limitele.
Viceprimarul Belgradului, Goran Vesic, a afirmat că fumul va persista încă cinci sau șase zile în diferite părți ale Belgradului până când focul va fi complet stins.
Organizațiile de mediu l-au acuzat pe Vesic că a încercat să reducă severitatea incendiului în loc să ofere o explicație clară despre modul în care a izbucnit și recomandări pentru reducerea acestuia. Ele au cerut acțiuni urgente din partea autorităților orașului și a instituțiilor guvernamentale sârbe.
Autoritățile au datoria nu numai de a gestiona deșeurile și de a preveni astfel de incidente, ci și de a informa de urgență și cu precizie oamenii când ele apar.
Depozitul de deșeuri a fost o sursă de poluare a aerului, a solului și a apei de zeci de ani, în ciuda investițiilor interne și internaționale mari. Depozitul a fost preluat de o companie franco-japoneză într-un parteneriat public-privat.