5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024 - 5:54
No menu items!

VIDEO/FOTO Ziua 26 de război în Ucraina. Kievul respinge ultimatumul Rusiei. Scurgere de amoniac la o uzină de produse chimice din Sumî

spot_img

Este a 26-a zi de război în Ucraina și bombardamentele rusești continuă. Mai multe persoane au murit în Kiev, după ce proiectilele rusești au căzut într-o zonă rezidențială și peste un centru comercial. Este alertă de securitate în Sumî, unde exploziile au afectat o centrală chimică, având loc o scurgere de amoniac. Conducerea Ucrainei a respins categoric ultimatumul primit din partea armatei ruse de a depune armele şi de a preda oraşul Mariupol.

Un atac asupra Kievului a făcut cel puțin șase morți duminică noapte, în timp ce forțele Moscovei continuă să lovească capitala Ucrainei.

Șase cadavre erau luni dimineață în fața centrului comercial Retroville din nord-vestul Kievului, potrivit unui reporter AFP. Locul a fost lovit de un puternic proiectil care a pulverizat vehiculele din parcare și a lăsat un crater de câțiva metri lățime.

 

Pe rețelele de socializare au fost postate imagini din timpul operațiunile de salvare. Se văd pompierii care îi scot pe supraviețuitori de sub dărâmături.

Scurgere de amoniac la o uzină de produse chimice

Scurgere de amoniac a fost anunţată la o uzină de produse chimice din Sumî, conform guvernatorului regiunii Dmitro Jiviţki, citat de BBC.

Jiviţki a avertizat că persoanele aflată pe o rază de cinci kilometri de uzina Sumîhimprom trebuie să părăsească zona, deoarece gazul este periculos.

 

Deşi oficialul, nu a spus ce a provocat scurgerea în postarea de la ora locală 04:30 (02:30 GMT) de pe canalul său Telegram, Kiev Independent a notat pe Twitter că aceasta este urmare a unui atac rusesc.

Kievul respinge ultimatumul Rusiei

Conducerea Ucrainei a respins categoric ultimatumul primit din partea armatei ruse de a depune armele şi de a preda oraşul Mariupol, informează Reuters.

„Nu va exista nicio predare, nicio depunere a armelor”, a declarat viceprim-ministrul Irina Vereşciuk pentru Ukraîinska Pravda în primele ore ale zilei de luni. Răspunsul a fost deja comunicat părţii ruse, a spus ea.

Irina Vereşciuk a cerut, în schimb, ca armata rusă să deschidă coridoare umanitare în Mariupol.

Rusia ceruse trupelor ucrainene de la Mariupol să depună armele şi să părăsească oraşul luni dimineaţă. Pe de altă parte, a promis că va fi creat un coridor care va funcţiona timp de două ore dimineaţa (07:00-09:00 GMT, 9:00 – 11:00, ora Kievului), potrivit unei declaraţii făcute de generalul-maior Mihail Mizinţev pentru agenţia de presă rusă TASS, scrie Agerpres.

Rusia a propus ca toate unităţile armate ucrainene să părăsească oraşul „fără arme şi muniţii, pe o rută convenită cu Ucraina” şi a insistat asupra unui „răspuns oficial în scris” până luni dimineața la ora 5:00, ora Moscovei (02:00 GMT, 4:00, ora Kievului).

Armata rusă a trimis părţii ucrainene o scrisoare de opt pagini. Vicepremierul Vereşciuk a informat că răspunsul său către Moscova a fost: „În loc să vă pierdeţi vremea cu o scrisoare de opt pagini, mai bine deschideţi un coridor!”.

Zelenski spune că Ierusalimul este „locul potrivit” pentru discuţii de pace la nivel înalt cu Rusia

Israelul depune eforturi pentru a media un acord între Ucraina şi Rusia şi ar putea fi un loc pentru viitoare discuţii de pace la nivel înalt, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, informează BBC.

„Prim-ministrul Israelului, Naftali Bennett, încearcă să găsească o modalitate de a avea discuţii. Suntem recunoscători pentru eforturile sale, astfel încât, mai devreme sau mai târziu, vom începe să avem discuţii cu Rusia, eventual la Ierusalim. Acesta este locul potrivit pentru a ajunge la pace, dacă este posibil”, a declarat Zelenski în discursul de duminică noapte adresat poportului ucrainean.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care şi-a evidenţiat moştenirea evreiască în căutarea de sprijin împotriva invaziei ţării sale de către Rusia, s-a adresat, duminică, prin videoconferinţă Parlamentului din Israel, Knesset, ţară care încearcă o mediere între Moscova şi Kiev.

În ultimele zile, preşedintele Zelenski şi-a multiplicat intervenţiile prin videoconferinţă adresându-se parlamentarilor străini cu scopul de a obţine sprijin pentru Ucraina în faţa invaziei ruse.

Statul evreu a adoptat o poziţie prudentă după invazia rusă în Ucraina pe 24 februarie, afirmând legături privilegiate cu cele două ţări, mai ales că Statele Unite, aliatul istoric al Israelului, sprijină Ucraina, iar Rusia are soldaţi în Siria, ţară vecină cu statul evreu.

În acest context, prim-ministrul israelian Naftali Bennett încearcă o mediere între Ucraina şi Rusia. Bennett a mers la Moscova pentru a se întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin, la puţin timp de la debutul invaziei în Ucraina, şi a avut multiple convorbiri telefonice cu Zelenski.

                                                                                                                    Adina Silav