1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 10:19
No menu items!

UPDATE. VIDEO/FOTO Revolta fermierilor, falimentați și umiliți. Proteste masive în toată țara. Vămi blocate. Ciucă cere măsuri urgente

spot_img

UPDATE: Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut în cadrul întâlnirii de ieri, de la Palatul Victoria, ministrului Agriculturii să ia măsuri urgente pentru a a veni în sprijinul fermierilor români.

Premierul i-a cerut lui Petre Daea „soluții urgente la problemele cu care se confruntă fermierii și procesatorii, semnalate inclusiv în discuțiile purtate joi de șeful Executivului cu reprezentanții sectorului de profil”, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Principalele măsuri trebuie să vizeze o relație corectă între producătorii, procesatorii agricoli și lanțurile de retail, dar și facilitarea exporturilor din domeniul produselor agricole, în perspectiva echilibrării balanței comerciale, a spus Ciucă.

USR cere demiterea ministrului Agriculturii

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, îi solicită liderului PSD, Marcel Ciolacu, să-l retragă pe Petre Daea din fruntea Ministerului Agriculturii, având în vedere „eşecul răsunător în negocierile de la Bruxelles pe tema despăgubirilor acordate de Comisia Europeană fermierilor români”.

„Fermierii protestează în toată ţara. Bufonul de la Agricultură, Nea Petrică, nu a fost în stare să negocieze cu Comisia Europeană mai mulţi bani pentru fermierii noştri. Cu toate astea, PSD şi PNL îl ţin în funcţie. Îl ţin în funcţie pentru că unica calitate a bufonului este să angajeze oamenii ceruţi de PSD şi PNL prin minister. 10,5 milioane de euro. Atât a putut negocia Petre Daea. S-a dus la Bruxelles cu un dosar incomplet, cu date eronate. Credea că merge ca în România, ca în şedinţele de partid la PSD”, a declarat Cătălin Drulă, conform unui comunicat al USR.

„O ruşine. E momentul ca Marcel Ciolacu să îl demită pe Petre Daea! Le-a făcut destul rău fermierilor”, a spus Cătălin Drulă.

USR susţine că Petre Daea este „cel mai slab ministru al Agriculturii din ultimii 30 de ani”, iar acesta „trebuie să plece acasă”.

„În loc să se ocupe de problemele fermierilor şi de proiectele pe fonduri europene care pot ajuta agricultura românească, Daea a avut ca prioritate popularea ministerului şi a agenţiilor din subordine cu fii, fiice, soţii, rude şi prieteni ai diverşilor politicieni”, a mai transmis USR.

PSD vrea reintroducerea taxelor vamale

PSD cere reintroducerea taxelor vamale pentru cerealele din Ucraina care se vând în România, după protestul fermierilor din toată țara.

Potrivit unui comunicat de presă al PSD, protestul fermierilor români față de sprijinul insuficient decis de Comisia Europeană pentru pierderile înregistrate de aceștia ca urmare a afluxului de cereale ucrainene „este îndreptățit”.

„Este din ce în ce mai evident că Decizia Comisiei Europene de a ridica taxele vamale pentru produsele provenite din Ucraina a generat efecte negative tuturor statelor din regiune. Cerealele provenite din Ucraina au provocat blocaje comerciale, au destabilizat piața, au generat prăbușiri ale prețurilor, punând fermierii români în imposibilitatea de a-și valorifica producțiile”, spune deputatul PSD Florin Barbu, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților.

„Este timpul ca taxele vamale să fie reintroduse și să permitem cerealelor și produselor ucrainene doar tranzitarea teritoriului României în drumul lor către țări terțe”, adaugă el. Barbu mai spune că România va continua să sprijine Ucraina până când va câștiga războiul declanșat de Rusia, „însă avem datoria să ne protejăm fermierii și procesatorii”. „Partidul Social Democrat va continua să sprijine fermierii români și producția românească, mai ales în aceste perioade complicate pe care cu toții le traversăm”, se mai arată în comunicat.

Știrea inițială: 

Fermierii români s-au trezit. După ce în țările vecine, Bulgaria și Ungaria, fermierii protestează de peste o săptămână, a venit și rândul conaționalilor. Fermierii din Bulgaria, Ungaria  și România au ajuns la disperare.

Mii de fermieri au blocat vineri vămile, în semn de protest față de Comisia Europeană, acuzată că permite invazia cerealelor „modificate genetic”, din afara UE – Ucraina, la prețuri infime. Peste 7000 de fermieri români, protestează în toată țara în Cenad, Nadlac si alte zone. Aceștia amenință că vor bloca vămile din cauza importului fără taxe al cerealelor din Ucraina

Peste 100 de fermieri din Cluj, Mureș și Alba se pregătesc de protest pe Drumul European E812, la intrarea în Turda.

„Protestul este împotriva dezorganizării   din agricultura românească, și eșecul decidenților  in frunte cu ministrul Petre Daea”, a declarat Emil Turdean, coordonator al protestului la Turda.

Reprezentanții fermierilor români au precizat că au făcut numeroase demersuri prin care au atras atenția, încă de la începutul războiului din Ucraina, asupra unor serioase distorsiuni ale pieței interne a cerealelor și oleaginoaselor, însă acestea nu au fost luate în considerare de autorități.

Pe scurt, liberalizarea comerțului cu mărfuri agricole cu Ucraina, ce a avut ca efect importul masiv de cereale și oleaginoase din țara vecină, a redus semnificativ competitivitatea producătorilor agricoli din România, iar prețurile interne, care nu mai acoperă nici costurile de producție, s-au prăbușit, din cauza cantităților suplimentare de marfă din Ucraina, situație devenită acută mai ales în zonele de graniță.

Presiunea enormă pe logistica de transport, deja deficitară în România, a dus la creșterea de 4-5 ori a tarifelor de transport, manipulare, navlu, precum și la penuria de mijloace de transport (camioane, vagoane, barje) și la escaladarea tarifelor de asigurare, iar depozitele din ferme sunt încă pline cu produse nevalorificate, cu doar două luni înainte de noua recoltă.

În plus, fermierii români sunt nemulțumiți de ”alocarea infimă, arbitrară și discriminatorie” a fondurilor din rezerva de criză a Uniunii Europene și susțin că România a primit doar 18% din toată suma alocată de UE, în contextul în care ”țara noastră a servit drept platformă logistică și a facilitat tranzitul pentru cca. 60% din volumele de produse agricole extrase din Ucraina”.

În aceste condiții, organizațiile membre ale Alianței pentru Agricultură și Cooperare au convenit să iasă în stradă cu următoarele solicitări adresate autorităților naționale și europene, informează Revista Ferma:

  1. Separarea, în vămile românești, a fluxurilor de mărfuri agricole, în funcție de proveniență, respectand culoarele de tranzit destinate Ucrainei.
  2. Asigurarea trasabilității importurilor printr-un control strict al calității și evitarea ambiguităților legate de originea mărfurilor agricole.
  3. Reintroducerea taxelor vamale de bază. Reprezentanții fermierilor acuză faptul că, deși suspendarea tarifelor și cotelor de import în comerțul cu Ucraina a fost un angajament comun al UE, efectele sunt suportate mai mult de statele din jurul Ucrainei.
  4. Calcularea riguroasă a pagubelor suferite de fermierii români și identificarea unor surse alternative de finanțare europeană, precum și un mecanism de distribuție echitabil, pe întreaga durată în care taxele vamale de import pentru comerțul cu Ucraina sunt suspendate.
  5. Suspendarea, pe întreaga durată a concesiilor vamale pentru produsele din Ucraina, a aplicării obligațiilor ce decurg din strategia ”De la fermă la consumator” (Farm to Fork), a restricțiilor/condiționalităților cuprinse în PNS, eliminarea obligației de a lăsa terenurile pârloagă și renunțarea la țintele pentru reducerea utilizării pesticidelor.

 

D.Constantin