Acoperişul unui restaurant din Vaslui a fost luat de vânt, marți noapte, în timpul unei furtuni, fiind purtat peste o sută de metri. A lovit o benzinărie, dărâmând un dieseltank şi fisurând un rezervor încărcat cu trei tone de GPL. De asemenea, o maşină a fost distrusă. O altă bucată de acoperiş a lovit un autobuz, două persoane fiind rănite.
”Pompierii militari din judeţul Vaslui au fost solicitaţi să intervină în şase localităţi, în general, pentru degajarea acoperişurilor luate de vânt, precum şi a arborilor prăbuşiţi pe şosea ori locuinţe”, anunţă ISU Vaslui.
Sursa citată a precizat că, în municipiul Vaslui, pompierii au intervenit pentru degajarea acoperişului unui restaurant care a fost purtat de vânt peste 100 metri.
O parte din acoperiş a căzut peste o benzinărie, dărâmând un dieseltank şi fisurând un rezervor încărcat cu trei tone de GPL. De asemena, acoperişul căzut în perimetrul benzinăriei a avariat un autoturism şi un stand selfwash.
Potrivit pompierilor, cealaltă parte a acoperişului a căzut peste un autobuz în care se aflau patru persoane.
”Persoanele aflate în interiorul mijlocului de transport în comun au fost evaluate, însă doar două dintre acestea au avut nevoie de prim ajutor. Ulterior, conducătorul autovehiculului şi un pasager au fost transportaţi la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui”, a precizat ISU Vaslui.
De asemenea, în municipiul Vaslui, pompierii au intervenit pentru degajarea altor două acoperişuri, dar şi pentru degajarea unor arbori care au blocat traficul pe mai multe străzi.
Pompierii au fost solicitaţi să intervină şi în localităţile Mărăşeni, Ivăneşti, Huşi, Buhăieşti şi Vineţeşti, pentru degajare unor arbori căzuţi pe carosabil.
Furtunile au făcut ravagii și în alte zone din țară. Vântul a avut și 100 de km/h
Furtuna și vântul puternic au provocat marți seară pagube majore, iar canicula a condus la izbucnirea unor incendii de vegetație.
La Oradea, traficul a fost blocat pe multe străzi din oraș, unde foarte mulți copaci au fost scoși din rădăcini, iar vântul a smuls inclusiv acoperișuri și elemente de zidărie de pe unele clădiri.
Rafale de vânt ce au atins 100 de kilometri pe oră au pus la pământ acoperișurile mai multor blocuri, iar țiglele de pe case au fost aruncate pe șosele, peste mașini.
De asemenea, acoperișul Bibliotecii Universității din Oradea a fost smuls de vânt, iar o parte a orașului a rămas fără curent electric, din cauza stâlpilor sau a arborilor prăbușiți peste liniile de alimentare cu energie.
În Alba, mai mulți copaci au fost doborâți pe carosabil, iar o anexă a unei gospodării s-a făcut scrum, după ce a fost lovită de un fulger.
Până la ora 21:00, județul Suceava a fost sub un cod portocaliu de furtuni și vijelie, fiind emis și un mesaj RO-ALERT pentru avertizarea populației.
În municipiul Suceava, zeci de arbori au fost rupți, iar crengile au ajuns pe carosabil.
Un fenomen spectaculos a putut fi văzut pe cerul din Suceava, anume un curcubeu însoțit de fulgere.
În Maramureș, vijelia abătută asupra cartierului Firiza a lăsat în urmă un mare dezastru.
În zona localității Rozavlea, un fulger a lovit o pădure și a provocat un incendiu.
De asemenea, bradul din curtea unui localnic a fost retezat de la jumătate și aruncat pe liniile de furnizare a energiei electrice.
După vijelie, au fost afectate 207 puncte de transformare, respectiv 15 linii de alimentare cu energie electrică, fiind vorba despre proximativ 11.800 de consumatori afectați.
În municipiul Baia Mare, o salcie uriașă s-a rupt, iar crengile au căzut peste rețeaua de energie.
Pe de altă parte, la Bacău, vremea caniculară a provocat un incendiu de vegetație uscată, în localitatea Racova.
Flăcările violente s-au întins pe o suprafață de 10 hectare, fiind nevoie de o intervenție puternică a pompierilor.
La Constanța, vântul puternic a produs o furtună de nisip, turiștii fiind goniți de pe plajă.
Cod portocaliu de furtună, miercuri dimineață, în Cluj, Sălaj și Bistrița-Năsăud
Meteorologii au emis, miercuri dimineaţa, o nouă avertizare Cod portocaliu de furtună pentru localităţi din judeţele Cluj, Sălaj şi Bistriţa-Năsăud.
Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie, până la ora 8:00, în judeţul Cluj (localităţile: Gherla, Căşeiu, Iclod, Mica, Mintiu Gherlii, Dej, Unguraş, Chiuieşti, Cuzdrioara, Fizeşu Gherlii, Câţcău, Ţaga, Vad, Borşa, Sânmărtin, Bobâlna, Corneşti, Dăbâca, Aluniş, Jichişu de Jos); judeţul Sălaj (Gâlgău, Poiana Blenchii); judeţul Bistriţa-Năsăud (Bistriţa, Năsăud, Beclean, Sângeorz-Băi, Feldru, Maieru, Telciu, Prundu Bârgăului, Rodna, Tiha Bârgăului, Lechinţa, Nimigea, Rebrişoara, Josenii Bârgăului, Bistriţa Bârgăului, Târlişua, Spermezeu, Căianu Mic, Zagra, Dumitra, Livezile, Şintereag, Chiochiş, Ilva Mica, Braniştea, Petru Rareş, Uriu, Şieu-Măgheruş, Nuşeni, Lunca Ilvei, Şieu, Matei, Şanţ, Leşu, Salva, Rebra, Negrileşti, Parva, Budacu de Jos, Şieu-Odorhei, Mărişelu, Dumitriţa, Ilva Mare, Galaţii Bistriţei, Cetate, Măgura Ilvei, Chiuza, Coşbuc, Ciceu-Giurgeşti, Runcu Salvei, Poiana Ilvei, Ciceu – Mihăieşti) se vor semnala frecvente descărcări electrice, averse torenţiale ce vor depăşi 25-30 litri/mp, local vânt puternic cu rafale de peste 70 – 80 km/h, vijelie şi grindină de dimensiuni medii.
Adina Silav