17.8 C
București
duminică, 6 octombrie 2024 - 2:54
No menu items!

VIDEO/FOTO. Craterul din Slănic se mărește. A înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări

spot_img

Este stare de alertă în oraşul Slănic Prahova. Craterul uriaş format acum o săptămână s-a adâncit şi a înghiţit un stâlp de electricitate. Autorităţile au decis să evacueze încă unui bloc de locuinţe.

Adâncimea craterului format prin surparea străzii 23 August din oraşul prahovean Slănic este de minimum 15 – 18 metri.

”Azi dimineaţă, în timp ce mă aflam aici pentru acţiunea Crucii Roşii de sprijinire a oamenilor evacuaţi, fiind la faţa locului, am constatat, împreună cu reprezentanţii Primăriei şi ai Electrica, care au încercat degajarea unui stâlp, faptul că această sufuziune îşi lărgeşte, practic, marginile, acest lucru făcându-ne să luăm decizia de a interveni rapid şi de a evacua încă un bloc. O să solicităm membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă o nouă şedinţă prin care să validăm această intervenţie rapidă, întrucât zona trebuie stabilizată. Practic, am observat că, pe cale naturală, această zonă încă nu s-a stabilizat şi, având în vedere că perioada este una destul de liniştită pentru cei care lucrează, vorbim aici şi de instituţii publice, şi de operatori privaţi, am luat hotărârea ca, de urgenţă, să intervenim asupra acestei sufuziuni”, a declarat prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, la finalul unei şedinţe a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova.

Prefectul a explicat că 16 persoane au fost ”rugate” să îşi părăsească locuinţele, preventiv, iar acestea să comunice dacă nu au unde să se mute.

El a arătat că a fost extins perimetrul de siguranţă, la minim 70 de metri, menţionând că acolo este o groapă cu un diametru de 5-6 metri şi cu o adâncime ”consistentă”, având în vedere că un stâlp de electricitate s-a scufundat, pe verticală, în decurs de câteva secunde.

Specialiștii urmează să dacă expertize pentru a se vedea cât de afectate sunt clădirile şi dacă oamenii se vor putea întoarce, la un moment dat, în locuinţe.

Până acum, 42 de locuitori ai oraşului Slănic, judeţul Prahova, au fost evacuaţi după ce o porţiune din strada 23 August s-a prăbuşit.

Prăbuşirea străzii nu ar fi fost provocată de cauze naturale.

”Este vorba despre ape scurse acolo sub diferite forme şi, mai mult decât atât, de acţiuni antropice, adică, din păcate, intervenţia omului”, preciza Drăgănescu, citând apoi din concluziile rapoartelor.

Conform acestor concluzii, strada s-a prăbuşit din cauza apei care circulă prin subsol, fiind vorba despre apa provenită din diverse surse – scurgeri de pe versanţi, avarierea conductelor.

Staţii portabile duse la Slănic nu au înregistrat activitate seismică în zonă, iar surparea nu pare a fi cauzată de fenomene de mare adâncime datorate prezenţei în zonă a unui masiv de sare.

                                                                                                               Adina Bucur