Suedia şi Danemarca au în vedere interzicerea arderii Coranului, deoarece aceste acţiuni le pun în pericol securitatea şi au provocat puternice proteste în ţările musulmane, relatează dpa.
Premierul suedez Ulf Kristersson a avut mai multe discuții cu omologul său danez Mette Frederiksen în legătură cu o posibilă interzicere: „Ne aflăm în cea mai gravă situaţie de securitate de la cel de-al Doilea Război Mondial, şi noi cei de aici ştim că atât unele state, cât şi actori statali şi indivizi pot profita de situaţie”, a scris duminică, 30 iulie, pe Instagram premierul suedez.
Și guvernul danez a anunţat la rândul său că va avea în vedere metode legale de a interzice arderea Coranului în faţa ambasadelor străine.
„Dar dacă stai în faţa unei ambasade străine şi arzi Coranul sau arzi Tora în faţa ambasadei Israelului, acest lucru nu serveşte la altceva decât la a batjocori”, a explicat ministrul de externe danez Lars Lokke Rasmussen, adăugând că astfel este pusă în pericol securitatea colectivă a ţării.
Danemark : Un groupe se faisant appeler les « patriotes danois » a brûlé le Coran devant l'ambassade d'Irak à Copenhague suite aux attaques contre l'ambassade de Suède à Bagdad. pic.twitter.com/2KeS7nAsBM
— Réalité Actuelle (@ReaActuelle) July 25, 2023
În Danemarca şi Suedia au avut loc recent mai multe manifestaţii la care a fost ars Coranul, cartea sfântă a islamului. Gesturile respective au provocat indignare în mai multe ţări musulmane, în special în Irak. Săptămâna trecută, localnicii au incendiat ambasada suedeză din această ţară, iar guvernul de la Bagdad l-a expulzat pe ambasadorul Suediei.
Totuşi, potrivit media suedeze, citate de AFP, poliţia suedeză a autorizat pentru luni la orele prânzului o manifestaţie în faţa parlamentului din Stockholm unde organizatorii prevăd incendierea unui exemplar din Coran.
Media suedeze au relatat că manifestanţii au specificat în cerere că intenţionează să ardă un exemplar din Coran.
Amalia Capră