România l-a declarat, luni, persona non grata pe Alexey Grishaev, adjunctul ataşatului militar rus la Bucureşti. Joi, au apărut imagini cu cetățeanul rus expulzat din România pentru acuzații de spionaj militar. Alexey Grishaev, fost adjunct al atașatului militar al ambasadei Rusiei la București, apare într-un clip care poartă titlul „Caracatița spionilor ruși în Europa de Est”, în mai multe fotografii alături de ambasadorul Valeri Kuzmin. În fotografii ar fi și persoane despre care se susține că ar fi contactele românești ale spionului, respectiv cetățeni români de la care ar fi încercat să obțină informații.
Asupra lui Alexey Grishaev există bănuiala că este agent GRU, serviciul de informații al Armatei Federației Ruse, și ar fi urmărit să obțină de la persoane din România informații din domeniul militar, despre activitatea forțelor NATO și despre interesele aliaților europeni și americani ai României, notează Digi 24.
Expulzarea lui Alexey Grishaev nu a fost deloc bine primită la Moscova.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat, la scurt timp, pentru agenția TASS: „Ambasadorul român în Rusia este familiarizat cu procedura măsurilor echivalente”.
Săptămâna trecută, Valeri Kuzmin a transmis o ameninţare voalată, insinuând că România ar trebui să fie îngrijorată dacă s-ar implica într-o „aventură militară” alături de NATO.
Ambasadorul Valeri Kuzmin la un eveniment oficial împreună cu fostul adjunct al ataşatului militar rus la Bucureşti FOTO Facebook
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, i-a răspuns ambasadorului rus că „orice ameninţare la adresa României este o ameninţare la adresa NATO”.
„Faptul că România face parte din această alianţă este o garanţie pentru securitatea României şi a cetăţenilor săi, fără niciun fel de dubiu, de aceea am şi spus că nu există niciun fel de pericol pentru România şi pentru cetăţenii ei în cursul acestei crize care a avut loc zilele trecute (mişcările de trupe ruse la graniţele Ucrainei – n.r.). Dar trebuie să fim foarte clari aici: orice ameninţare la adresa României este de fapt o ameninţare la adresa NATO şi luăm în serios aceste aspecte”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu duminică seară la Antena 3.
Și Cehia a expulzat diplomați ruși după ce a formulat acuzații de spionaj rusesc.
Praga a acuzat serviciile speciale ruse că au fost implicate în plănuirea unui atac cu bombă la un depozit de armament ceh din 2014, iar în urma acestui conflict diplomatic s-a ajuns la expulzări succesive de diplomați de ambele părți ale conflictului. Kremlinul a negat acuzațiile pe care le-a calificat drept „absurde”. Inclusiv Bulgaria a expulzat diplomați ruși în solidaritate cu Cehia.
Guvernul ceh a expulzat la 17 aprilie 18 diplomaţi ruşi după ce investigaţiile efectuate au confirmat participarea Rusiei la „cel mai mare atac pe teritoriul ceh după 1968”, potrivit declaraţiei şefului comisiei parlamentare cehe pentru afaceri externe, Ondrej Vesely, care s-a referit la explozia produsă la depozitul de muniţii de la Vrbetice.
În replică, Rusia a expulzat 20 de diplomaţi cehi, 5 polonezi şi 3 slovaci, după ce guvernele acestora expulzaseră la rândul lor diplomaţi ruşi ca gest de solidaritate faţă de Praga.
Bulgaria a anunțat joi, din nou, expulzarea unui diplomat rus.