4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 20:00
No menu items!

VIDEO. Cum a fost întâmpinat Ciolacu la Galați: „Să plec din casa mea!?”. Sute de locuri de cazare, puse la dispoziția sinistraților

spot_img

Premierul Marcel Ciolacu a ajuns, sâmbătă după-amiază, în comuna Slobozia Conachi din judeţul Galaţi, grav afectată de inundaţii. El a vorbit cu oamenii din comuna din care zeci de familii au fost evacuate din calea apelor.

Marcel Ciolacu este însoţit, la Slobozia Conachi, de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, de ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, dar şi de reprezentanţi ai autorităţilor locale.

El a mers pe străzi, printre oameni şi a intrat în unele dintre locuinţele afectate.

„Sunt prea bătrână pentru aşa ceva. Ajutaţi-ne, că nu mai putem!”, i-a spus primului ministru o femeie, plângând.

Autoritățile încearcă să găsească acum soluții pentru cazarea oamenilor a căror case au fost afectate grav de ape.

O femeie care s-a plâns premierului că nu are pe nimeni și că face față cu greu problemelor provocate de inundații. „E foarte greu! Să plec din casa mea!?”, i-a spus ea premierului când a fost întrebată dacă vrea să se mute pentru câteva zile din locuința ei.

Întrebat de ce nu s-au luat măsuri după ce județul Galați a fost lovit de două ori de inundații majore de-a lungul timpului, premierul a răspuns: „De când sunt prim-ministru al României eu nu am primit nicio informare despre un eventual pericol în această zonă. De aceea am și vrut să merg pe jos să văd întreaga situație (…) ca să știm să acționăm cât mai rapid”.

Acesta a explicat că vor fi alocate sume din fondul de rezervă, una dintre priorităţi, după retragerea apelor, fiind refacerea infrastructurii pentru ca activitatea economică să nu fie afectată.

Conform premierului, „nu are nimeni o estimare în acest moment” a pagubelor produse de calamităţi.

Peste 5.000 de gospodării, afectate

Potrivit IGSU, în continuare se acționează pentru salvarea persoanelor, limitarea și înlăturarea efectelor în județele Galați, Vaslui și Bacău. 

Situația cea mai dificilă se înregistrează în județului Galați, în 12 localități (Pechea, Drăgușeni, Grivița, Costache Negri, Berești, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Cudalbi, Corod, Tudor Vladimirescu, Băneasa și Vameș), unde sunt înregistrate pagube semnificative, fiind afectate mai mult de 5.000 gospodării.

De asemenea, în județul Vaslui manifestarea fenomenelor prognozate a produs efecte în 5 localități, unde 40 de persoane sunt evacuate și mai multe gospodării sunt afectate.

Totodată, în județele Galați și Vaslui traficul rutier este afectat pe 3 drumuri naționale (DN 24D, DN 25 și DN 26) și 10 drumuri județene (DJ 242, DJ 242B, DJ 242D, DJ 251, DJ 251A, DJ 251G, DJ 251H, DJ 253, DJ 254, DJ 255).

În sprijinul comunităților afectate, acționează în teren, strict pentru gestionarea acestor misiuni, peste 700 cadre ale MAI, pompieri, polițiști, jandarmi și IGAv, precum și 217 mijloace de intervenție.

De asemenea, în sprijinul forțelor de la fața locului, MAPN  acționează cu personal și mijloace din județele Galați și Vaslui, precum și personal din cadrul autorităților administrației locale și structurilor locale ale instituțiilor și autorităților cu atribuții în asigurarea răspunsului.

În continuarea măsurilor adoptate până în prezent, autoritățile au decis:

-ridicarea a 4 tabere în județul Galați destinate persoanelor evacuate, fiecare cu o capacitate de aproximativ 200 de persoane.

-Astfel de tabere se vor amplasa și în județele Vaslui și Iași ( câte două în fiecare județ),  astfel încât oamenii să poată fi evacuați preventiv, dacă situația o va impune.

-identificarea, prin autoritățile locale, și punera la dispoziția persoanelor afectate, a peste 800 locuri de cazare, în județul Galați.

Primăria Galaţi a anunţat deja că pune la dispoziţia sinistraţilor din localităţile grav lovite de inundaţii peste 860 de locuri în spaţii din municipiu. Cele 866 de spaţii de cazare sunt în şapte spaţii, respectiv la Căminele studenţeşti (300 de locuri), la Baza Siderurgistul (200 de locuri), la Sala Sporturilor (200 de locuri), la Adăpostul de Noapte al Direcţiei de Asistenţă Socială Galaţi (84 de locuri), la Centrul de sprijin pentru tineri (24 de locuri), la Centrul Dimitrie Ioan Frigator (30 de locuri) şi la Centrul multifuncţional de servicii sociale (28 de locuri).

Tîlvăr: Intervin zeci de militari 

Zeci de militari din Brigada 10 Geniu din Brăila intervin, la acest moment, la solicitarea ISU Galaţi, în zona localităţii Slobozia Conachi, unde acţionează cu bărci cu motor, camioane şi alte echipamente specifice de salvare, anunţă ministrul Apărării Angel Tîlvăr.

”Zeci de militari din Brigada 10 Geniu din Brăila intervin, la acest moment, la solicitarea ISU Galaţi, în zona localităţii Slobozia Conachi, unde acţionează cu bărci cu motor, camioane şi alte echipamente specifice de salvare. De asemenea, batalioanele 300 şi 284 din Galaţi au pregătit detaşamente însumând 100 de militari gata oricând să intervină la solicitarea comitelelor locale şi judeţene pentru situaţii de urgenţă. Vom fi prezenţi unde va fi nevoie, cât va fi nevoie, pentru salvarea vieţilor cetăţenilor aflaţi în pericol”, a precizat ministrul Apărării.

Tâlvăr precizează că forţele MApN vor interveni în cel mai scurt timp, acolo unde vor fi solicitări şi în alte judeţe unde sunt posibile situaţii similare, ca urmare a ploilor abundente.

„Nu vor fi necesare aprobări speciale, comandanţii şi şefii structurilor din teritoriu vor răspunde neîntârziat la solicitările autorităţilor care coordonează acţiunile de salvare”, explică ministrul.

                                                                                                         Adina Bucur