1 C
București
luni, 20 ianuarie 2025 - 1:23
No menu items!

Video. Chiriașul cu care s-a judecat Iohannis povestește cum a rămas fără casă: „Ne-am trezit chemați în judecată”

spot_img

Adrian Antonescu, chiriașul care contestă dreptul lui Klaus Iohannis asupra unei proprietăți, a declarat că, după achiziția apartamentului de către mama sa în 1997, familia sa a fost chemată în judecată pentru anularea contractului de vânzare-cumpărare.

Adrian Antonescu, chiriașul care s-a judecat cu președintele Klaus Iohannis pentru o proprietate din Sibiu, a oferit noi declarații în cadrul emisiunii „Sinteza Zilei”.

Acesta a relatat cum familia sa a pierdut casa în urma unui proces început în 1999, în care reclamanți erau Klaus și Carmen Iohannis, împreună cu alte persoane. Antonescu a povestit că mama sa a achiziționat imobilul în 1997 de la Societatea Urbană, societatea care administra locuințele în baza Legii 112/1995.

„În 1997, mama mea a cumpărat de la Societatea Urbană, societate care administra spațiile locului de la vremea respectivă în baza Legii nr.112, apartamentul în care locuiam împreună. S-a semnat contractul de vânzarecumpărare, s-a intabulat acest act, mama mea a devenit proprietară cu carte funciară asupra apartamentului respectiv, după care, în anul 1999, ne-am trezit chemați în judecată pentru anularea acestui contract de vânzare-cumpărare, reclamanți la data respectivă fiind Carmen Iohannis, Lăzurcă Georgeta, Baștea Ioan și Iohannis Klaus Werner”, a declarat Antonescu pentru Antena 3 CNN.

După trei ani de procese, contractul de vânzare-cumpărare al familiei Antonescu a fost anulat definitiv și irevocabil în 2002. Cu toate acestea, Adrian Antonescu subliniază că familia sa a continuat să locuiască în apartament și nu a mai plătit chirie, deoarece nu exista un proprietar căruia să-i fie datorată această plată:

„S-au făcut mai multe greșeli prin care s-a spus că noi am fi fost scoși din casă. Nu, acest lucru nu este adevărat. Noi am locuit în permanență în acest apartament. N-am mai plătit chirie pentru că nu mai aveam către cine să plătim această chirie, nu ni s-a pretins chirie de către foștii proprietari tabulari ai acestei locuințe.”

Întrebat despre implicarea mamei sale într-o plângere penală cu privire la adeverințele false eliberate de un secretar al Primăriei Porumbacu de Jos, Antonescu a confirmat că aceasta a semnat plângerea, însă nu a fost audiată de procurori:

„Din câte îmi aduc eu aminte, și mama mea a semnat acea plângere penală. Acea plângere penală a fost semnată de mai multe persoane, respectiv de unii chiriași din Bălcescu și de chiriași de pe Magheru.”

Adrian Antonescu a declarat că nu a avut niciodată ocazia să discute cu Klaus Iohannis și să-l întrebe cum a reușit să obțină proprietatea folosind acte pe care le consideră false.

 „Niciodată, pentru că domnul Iohannis nu prea acceptă dialogul”, a mai spus acesta.

Între timp, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că președintele Klaus Iohannis trebuie să restituie aproximativ 300.000 de euro, bani încasați din chirii pentru proprietatea din Sibiu.

Decizia este definitivă și include penalități și taxe suplimentare, iar ANAF va fi responsabilă de recuperarea sumelor. „Decizia nr. 1943: Respinge ca nefondat recursul declarat de recurentareclamantă Baştea Rodica împotriva deciziei nr. 1973 din 15 iunie 2023 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia I civilă, în contradictoriu cu intimaţii-pârâţi Statul Român prin Municipiul Sibiu reprezentat de Primar şi Statul Român prin Ministerul Finanţelor. Definitivă”, se arată în încheierea de ședință publicată de ÎCCJ.

Procesul a început după ce familia Iohannis a achiziționat imobilul de pe strada Magheru și un alt spațiu comercial de pe Nicolae Bălcescu, însă contractele au fost contestate de chiriași și ulterior anulate. Acum, statul român urmează să devină proprietarul imobilelor, iar ANAF va începe procedurile de recuperare a sumei datorate.

D.Constantin