Două grupuri de cetăţeni români, ale căror curse aeriene au fost anulate, sunt blocate pe Aeroportul Internaţional Dubai, în contextul fenomenelor meteorologice extreme care afectează teritoriul Emiratelor Arabe Unite.
”În contextul fenomenelor meteorologice extreme care afectează teritoriul Emiratelor Arabe Unite, Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin intermediul Consulatului General al României la Dubai, are în atenţie şi monitorizează situaţia a două grupuri de cetăţeni români aflaţi în Aeroportul Internaţional Dubai, ale căror curse aeriene au fost anulate”, anunţă, miercuri, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
MAE precizează că reprezentanţii Consulatului General al României la Dubai au făcut demersuri, în regim de urgenţă, pe lângă autorităţile aeroportuare şi reprezentanţii companiilor aeriene, pentru a se asigura că drepturile cetăţenilor români sunt respectate în această situaţie.
”De asemenea, reprezentanţii oficiului consular menţin dialogul în permanenţă cu persoanele în cauză şi au recomandat să respecte instrucţiunile autorităţilor emirateze pentru evitarea oricăror riscuri generate de situaţia cu caracter excepţional existentă pe plan local. În măsura în care arterele rutiere vor fi deblocate şi traficul va fi reluat, reprezentanţii Consulatului General al României la Dubai se vor deplasa pentru acordarea de asistenţă consulară la faţa locului”, transmite sursa citată.
Potrivit informaţiilor obţinute de la autorităţile emirateze, este preconizată o ameliorare a stării vremii, fiind întreprinse demersuri pentru reoperaţionalizarea pistelor Aeroportului Internaţional Dubai începând cu ora 17:00 (ora locală).
Consulatul General al României la Dubai continuă dialogul cu autorităţile emirateze şi cu cetăţenii români, acordând asistenţă consulară, conform competenţelor.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Dubai: + 971 4 3492970, + 971 4 3492972, + 971 4 3492973, +971 4 3492974, +971 4 3856771, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.
Aeroportul Internaţional Dubai a deviat temporar zborurile care trebuiau să aterizeze marţi seara din cauza unei ploi puternice care a inundat pistele, relatează Reuters.
Cel puţin un mort, în urma ploilor abundente şi a inundaţiilor
Oraşul Dubai a fost paralizat, marţi, iar activitatea nu se desfăşura normal nici miercuri, din cauza inundaţiilor provocate de ploile torenţiale record. Emiratele Arabe Unite au înregistrat cele mai abundente precipitaţii de la începutul înregistrărilor, în 1949, potrivit Centrului Naţional de Meteorologie, scrie news.ro.
Unele drumuri s-au prăbuşit, zonele rezidenţiale au fost afectate de inundaţii puternice şi mulţi locuitori au relatat că apa li se scurgea în casă prin acoperişuri, uşi şi ferestre.
This is not video game. This is real life #dubai submerged in rain water#دبي_الانpic.twitter.com/YPqaCUQfDx
— Prince Nishat (@teasersixer) April 17, 2024
Presa locală a anunţat că un bărbat în vârstă de 70 de ani a murit marţi dimineaţă, când vehiculul său a fost surprins de o viitură în nordul emiratului Ras Al Khaimah.
Şi alte ţări din Golf au fost afectate de ploi. În Oman, cel puţin 18 persoane au murit începând de duminică în urma inundaţiilor, potrivit autorităţilor. Nouă elevi şi trei adulţi au murit atunci când vehiculele în care se aflau au fost luate de viituri, a anunţat agenţia de presă ONA. Părţi din Qatar şi Bahrain au fost, de asemenea, afectate de ploile torenţiale.
Cum se explică fenomenul
Fenomenul picăturii reci se află la originea acestor precipitaţii, a explicat miercuri, la BFMTV, hidrologul Emma Haziza. „Este un front de aer care se ridică foarte sus în atmosferă. Există o forfecare între masele de aer foarte calde şi masele de aer foarte reci. Fenomenele sunt violente şi, mai presus de toate, se simte ca şi cum ar cădea cerul”, a explicat ea.
Potrivit Keraunos, o companie specializată în analizarea furtunilor, „aerul rece din partea superioară a interacţionat cu o masă de aer subtropical supraîncărcată cu umiditate, generând o instabilitate puternică şi un context favorabil formării repetate de furtuni cu potenţial ridicat de precipitaţii” în Golful Persic.
Specialiştii de la Centrul Naţional de Meteorologie din Emiratele Arabe Unite au declarat, de asemenea, pentru agenţia de ştiri Bloomberg, că luni au fost trimise avioane pentru a efectua o operaţiune de însămânţare a norilor. Şapte operaţiuni de însămânţare a norilor ar fi avut loc în zilele de dinaintea furtunii. Această tehnică presupune modificarea structurii unui nor pentru a provoca ploaia. Emiratele Arabe Unite folosesc această tehnică încă din anii ’90 pentru a face faţă aridităţii de pe teritoriul lor. Însă unii experţi spun că eficacitatea însămânţării norilor şi riscurile de mediu asociate nu sunt încă pe deplin lămurite.
În plus, este posibil ca intensitatea ploilor care au căzut în ţările din Golf să fi fost influenţată de încălzirea globală, deşi această legătură nu a fost încă studiată în ceea ce priveşte atribuirea.
Adina Bucur