3.1 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 6:23
No menu items!

VIDEO. “Cea mai periculoasă etapă din istorie”. Israelul a început ofensiva terestră în Liban

spot_img

Armata israeliană a raportat marţi „lupte violente” în sudul Libanului după lansarea unei ofensive militare terestre împotriva grupării şiite Hezbollah, îndemnându-i totodată pe libanezi să nu se deplaseze în sudul ţării lor „la bordul maşinilor”, pentru „propria siguranţă”, relatează AFP şi EFE.

„Lupte violente au loc în sudul Libanului”, a anunţat Avichai Adraee, purtător de cuvânt al armatei israeliene, într-un mesaj publicat în limba arabă pe Telegram.

„Pentru siguranţa personală, vă cerem să nu vă deplasaţi cu vehicule din nord la sud de Litani”, a adăugat el, făcând referire la un râu libanez şi acuzând Hezbollah că se foloseşte de civili ca de „scuturi umane”.

Israelul a confirmat luni seara, după săptămâni de avertismente, că soldaţii săi se află pe teritoriul libanez în apropierea frontierei şi efectuează „raiduri limitate, localizate şi ţintite” împotriva infrastructurii grupării şiite pro-iraniene.

Militarii de elită care au luptat împotriva Hamas în Fâşia Gaza au fost primii care au intrat în Liban. Potrivit IDF, Divizia 98, formată din paraşutişti, trupe de comando şi trupe de cercetare/recunoaştere, este cea care a condus operaţiunea de luni seară când armata israeliană a început o incursiune terestră în Liban. Alături de Divizia 98 a fost şi Brigada 7, formaţiune de blindate.

 

La rândul său, Hezbollah a revendicat marţi primele sale atacuri de când Israelul a anunţat începutul ofensivei terestre, la primele ore ale dimineţii, notează EFE.

Hezbollah a indicat în declaraţii separate că a lansat un atac de artilerie şi un tir de rachete împotriva unor grupuri de soldaţi israelieni în oraşul Metula, în zona frontierei de nord a Israelului, declarată cu o zi înainte drept „zonă militară închisă” de către autorităţile israeliene.

Armata israeliană a confirmat marţi dimineaţă interceptarea a şapte din cele 15 proiectile lansate noaptea trecută, restul căzând pe teren viran, fără să provoace victime.

Ofensiva terestră vine după o săptămână de atacuri aeriene intense asupra sudului şi estului Libanului şi a suburbiilor sudice ale Beirutului, principalele bastioane ale Hezbollah în ţară.

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al IDF, a declarat că Hezbollah plănuia să folosească satele de la graniţa Libanului cu Israel drept baze de pregătire pentru o viitoare invazie. „Hezbollah a transformat deja satele libaneze de lângă așezările israeliene în baze militare pentru un atac asupra Israelului. Nu vom permite ca ziua de 7 octombrie să se repete la niciuna dintre frontierele noastre. Hezbollah este cea mai mare armată nestatală din lume, iar sudul Libanului este plin de teroriști și arme Hezbollah”, a declarat Daniel Hagari în cadrul unei conferinţe de presă.

„Nu este o chestiune de luni de zile”

Israelul „nu intenţionează să invadeze Libanul” şi nici să rămână acolo „luni de zile”, a afirmat, marţi, ambasadorul său în Franţa, Joshua Zarka.

„Nu avem nicio intenţie să invadăm Libanul. Să repetăm greşeala pe care am făcut-o în 1982”, când Israelul a invadat sudul Libanului, de unde trupele sale au plecat abia în 2000, a declarat Joshua Zarka la postul de radio France inter.

„Nu ştiu dacă este vorba de ore sau de zile, dar cu certitudine nu este o chestiune de luni de zile”, a afirmat diplomatul israelian, întrebat despre durata acestei intervenţii militare în sudul Libanului.

„Una dintre cele mai periculoase faze din istoria sa”

Libanul se confruntă cu „una dintre cele mai periculoase faze din istoria sa”, a avertizat marţi premierul libanez Najib Mikati, cerând Naţiunilor Unite să acorde ajutor celor aproape „un milion” de persoane strămutate în urma atacurilor israeliene asupra ţării, relatează AFP.

„Aproximativ un milion de persoane din populaţia noastră au fost strămutate din cauza războiului devastator al Israelului în Liban. Lansăm un apel urgent pentru mai mult ajutor pentru civilii strămutaţi”, a declarat Mikati, citat de presa libaneză.

Turcia cere Israelului să-şi retragă soldaţii „cât mai repede” din Liban

Turcia a denunţat marţi o „tentativă de invazie ilegală” în Liban şi a cerut Israelului să-şi retragă soldaţii „cât mai repede” din această ţară.

„Încălcarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale de către Israel printr-un atac terestru constituie o tentativă de invazie ilegală. Acest atac trebuie să înceteze cât mai repede posibil, iar soldaţii israelieni trebuie să se retragă de pe teritoriul libanez”, se arată într-un comunicat al Ministerului turc de Externe.

Pentru Ankara, această „tentativă periculoasă de invazie” vizează „securitatea şi stabilitatea nu numai a ţărilor din regiune, ci şi dincolo de acestea”. Turcia afirmă că se teme de „un nou val de migranţi” şi că „extremiştii câştigă teren peste tot în lume”.

„Consiliul de Securitate al ONU trebuie să asigure respectarea dreptului internaţional şi să ia măsurile necesare împotriva acestui atac care vizează ocuparea Libanului”, estimează Ankara.

Franţa trimite o navă militară

Un vas al Marinei franceze a pornit luni din sud-estul Franţei pentru a se opri în largul coastelor Libanului ca „măsură de precauţie”, pentru eventualitatea în care cetăţenii francezi din această ţară vor trebui evacuaţi, a aflat AFP de la Statul Major al armatei.

Port-elicopterul amfibie (PHA) francez, căruia îi va lua „5 până la 6 zile” ca să ajungă din portul Toulon în zona din estul Mediteranei, potrivit acestei surse, este echipat cu elicoptere şi un „grup tactic la bord” mobilizabil în caz de evacuare a cetăţenilor francezi, dacă se va decide acest lucru.

„Ne consolidăm mijloacele pentru a face faţă unei deteriorări a situaţiei”, a declarat pentru AFP un ofiţer superior din cadrul Statului Major al armatei, precizând că deocamdată „nu se pune problema evacuării cetăţenilor”.

Londra închiriază un zbor comercial

Regatul Unit a anunţat luni seară că a închiriat un zbor comercial pentru cetăţenii săi care doresc să plece din Liban.

Acest zbor va decola miercuri de pe Aeroportul Internaţional Rafic Hariri din Beirut.

„Securitatea cetăţenilor britanici din Liban rămâne prioritatea noastră absolută”, a scris ministrul de externe David Lammy, citat în comunicatul ministerului său.

„De aceea, guvernul britanic închiriază un zbor pentru a-i ajuta pe cei care doresc să plece. Este esenţial să plecaţi acum, deoarece o evacuare ulterioară poate să nu fie garantată”, a continuat el.

Cetăţenii britanici „vulnerabili” vor avea prioritate pentru acest zbor, a precizat comunicatul.

Multe companii aeriene şi-au suspendat zborurile către şi dinspre Beirut.

                                                                                                                  Adina Bucur