-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 1:12
No menu items!

VIDEO. Ce este DANA, picătura rece, fenomenul care a spulberat Valencia și a omorât zeci de oameni. 22 de români, dispăruți

spot_img

Cunoscut popular sub numele de „picătură rece”, DANA este un fenomen meteorologic provocat de combinația dintre masa de aer rece și aerul cald. Mai exact, așa cum explică șeful AEMET, José Ángel Núñez, fenomenul care a provocat pagube uriașe este, de fapt, unul simplu, potrivit ziarului din Valencia, lasprovincias.es.

Fenomenul care a provocat inundații și a ucis cel puțin 95 de persoane în Valencia, sud-estul Spaniei, a fost explicat de experții de la Agenția meteorologică de stat spaniolă (AEMET).

Furtuna s-a format după ce curentul de aer polar s-a deplasat spre sud, cu temperaturi la 5.500 de metri altitudine de minus 22 sau minus 23 de grade. Practic, aerul rece devine ondulat, iar o parte din el se separă și rămâne izolat în atmosferă. Acest aer rece a fost însoțit de un curent umed și cald dinspre est, ceea ce a dus la instabilitatea atmosferică accentuată.  

De asemenea, potrivit AEMET, s-a produs și o concentrație de aer cald și umed la nivelurile joase, care este unul dintre ingredientele frecvente în aceste situații de ploi intense și extinse.

Un alt element important în apariția fenomenului este temperatura mării, care favorizează formarea unei mase de aer cald, ce se ciocnește cu aerul rece, mai spune șeful AEMET. Temperatura Mării Mediterane este, în prezent, de 21 de grade, cu un grad și jumătate mai ridicată decât normalul pentru această perioadă din an.

Meteorologul spaniol, Juanjo Villena, a explicat pentru publicația spaniolă că situația din Valencia a început să fie generată în urmă cu câteva zile. „Diferența de temperaturi dintre vântul dinspre est și masa de aer rece provoacă fenomenul convectiv cu ploi intense”, a spus meteorologul de la Meteored.

Dar acestea nu sunt singurele elemente care au favorizat apariția ploillor abundente din Spania. Un factor care contribuie este relieful.

José Ángel Núñez explică faptul că, deși precipitațiile sunt generalizate, „curentul de vânt în straturile joase focalizează precipitațiile mai intense pe lanțurile muntoase din interior și prelitoral, unde se produc ascensiuni forțate pe măsură ce aerul urcă munții”.

Cu alte cuvinte, vântul dinspre est, care lovește munții, favorizează ridicarea aerului, care se întâlnește cu masa rece și generează precipitații intense, ceea ce se întâmplă în aceste zile în zonele muntoase de pe coastă și în regiunea pre-coastă valenciană.

Ploile torențiale au provocat inundații puternice în sudul și estul Spaniei. Sunt zeci de morți, anunță presa spaniolă, iar numărul e în creștere. Astăzi, MAE a anunțat că printre persoanele dispărute în urma inundațiilor din Spania s-ar putea afla și 22 de români.

D.Constantin