6.3 C
București
joi, 14 noiembrie 2024 - 17:56
No menu items!

VIDEO. Anchetați la cererea SUA. Cinci români administrau pagini de internet care oferă servicii de asasinare la comandă

spot_img

Cinci români care ar fi administrat pagini de internet ce oferă servicii de asasinare la comandă au fost reținuți, miercuri, de procurorii DIICOT, la cererea Departamentului pentru Securitate Internă al SUA – Homeland Security. Acuzaţiile la adresa românilor sunt de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la infracţiunea de omor şi spălare de bani.

Potrivit DIICOT, dosarul a fost deschis în urma transmiterii de către autorităţile din Statele Unite ale Americii a unei cereri de comisie rogatorie, care priveşte mai mulţi cetăţeni români, cercetaţi sub aspectul săvârşirii mai multor infracţiuni.
 
Șapte percheziţii au avut loc, miercuri, în județele Gorj şi Hunedoara, la locuințele unor persoane care au legătură cu faptele investigate în acest dosar. 
 
„În fapt, autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii vizează activitatea unui grup infracţional organizat care a administrat pagini de internet pe care erau postate oferte pentru servicii de contractare asasinate la comandă. Aceste site-uri erau accesibile doar prin intermediul unei reţele care foloseşte programe informatice care maschează traficul prin internet al utilizatorilor, prin criptarea şi direcţionarea traficului prin relee intermediare.
Site-urile păreau să accepte plata serviciilor exclusiv în monedă electronică.
 
Autorităţile din Statele Unite ale Americii au stabilit că acest grup este format din cinci sau mai multe persoane aflate pe teritoriul României, care a acţionat în mod coordonat pentru administrarea site-urilor respective şi în vederea spălării sumelor de bani obţinute în urma comiterii infracţiunilor de instigare la omor”, se arată în comunicatul dat publicităţii de procurorii români.
 
Potrivit sursei citate, prejudiciul produs prin activitatea infracţională este de aproximativ 500.000 de euro.
 
În urma descinderilor la adrese din Gorj şi Hunedoara au fost descoperite şi ridicate calculatoare, telefoane, înscrisuri care prezintă interes pentru cauză şi a fost indisponibilizată suma de 30.000 de lei. Cinci  suspecţi şi patru martori pe numele cărora au fost emise mandate de aducere au fost conduşi la sediul unităţilor de poliţie pe raza cărora au fost efectuate percheziţiile domiciliare, în vederea audierii şi continuării cercetărilor.La activităţile desfăşurate au asistat şi reprezentanţi ai Homeland Security Investigations – United States of America şi ai Ambasadei Statele Unite ale Americii la Bucureşti – DIPLOMATIC SECURITY SERVICE, precizează oficialii DIICOT.