18.2 C
București
duminică, 8 septembrie 2024 - 3:26
No menu items!

VIDEO. Amenințările hibride s-au înmulțit în an electoral. DGPI, gazdă pentru autoritățile UE și NATO la București

spot_img

Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne organizează, timp de două zile, la București, prima conferință internațională cu tema „Impactul interferențelor informaționale asupra proceselor democratice/electorale”. Dezbaterile, care au loc în perioada 14 – 15 mai, sunt cu atât mai importante cu cât România traversează cel mai imprtant an electoral, cu patru scrutine electorale, iar campania pentru alegerile europarlamentare și locale a început deja. 

Evenimentul se circumscrie eforturilor Uniunii Europene pentru consolidarea rezilienței statelor membre și a instituțiilor europene în fața ingerințelor externe asupra proceselor electorale, „în considerarea faptului că, în acest an, dinamica situației geopolitice va fi influențată de organizarea scrutinelor electorale desfășurate la nivel mondial, iar evaluările specialiștilor indică o probabilitate mare a amplificării nivelului interferențelor informaționale generate de actori statali ostili în contextul alegerilor”, după cum au precizat organizatorii. 

Astfel, având în vedere atribuțiile legale ale MAI în organizarea și desfășurarea proceselor electorale, „această activitate vizează, în mod prioritar, creșterea nivelului de conștientizare atât la nivelul structurilor MAI și a celorlalte autorități publice responsabile cu organizarea și derularea proceselor electorale, cât și la nivelul societății civile, per ansamblu, cu privire la vulnerabilitățile, riscurile și amenințările generate de interferențele informaționale străine”, au precizat oficialii MAI.

La conferința internațională participă oficiali din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă (EEAS European External Action Service), Centrului de Excelență pentru Combaterea Amenințărilor Hibride (Hybrid CoE), Diviziei de Diplomație Publică a NATO (PUBLIC DIPLOMACY DIVISION), VIGINUM – serviciul tehnic și operațional din cadrul Republicii Franceze cu atribuții pentru asigurarea protecției împotriva ingerințelor străine, RESIST (UK) – Oficiul Prim-ministrului Guvernului Marii Britanii UK cu atribuții pe comunicare strategică, reprezentanți ai mediului academic și societății civile, precum și experți din structurile ce activează în domeniul securității naționale.

Șeful DGPI: „Unul dintre cele mai dăunătoare tipuri de atacuri hibride pentru valorile democratice este cel care vizează alegerile”

Primul panel al dezbaterilor a fost deschis, marți, de directorul general al DGPI, general – locotenent Tiberiu Silviu Dumitrache. 

„Conferința își propune să expună impactul în creștere al interferințelor generate de personaje din state ostile care țintesc valorile noastre democratice și societățile deschise, în special în perioada premergătoare alegerilor. Va prezenta, într-o manieră integrată și complementară, răspunsurile pe care Uniunea Europeană și statele membre NATO, precum și aliații și partenerii noștri, le dezvoltă pentru a identifica, preveni și combate aceste amenințări cu conotații hibride. Intenționăm ca aceasta să fie prima conferință dintr-o serie de evenimente similare dedicate creșterii conștientizării cu privire la modul în care aceste amenințări afectează siguranța națională și, în mod special, afacerile interne”, a explicat Silviu Dumitrache. 

„Într-o cheie personală, aș vrea să adaug faptul că, în timpul unor demersuri similare întreprinse de autoritățile europene și internaționale, această conferință reprezintă un pas în față, evident, din partea Ministerului român al Afacerilor Interne. Încă este vie amintirea momentului când, sub președinția română a Consiliului European, fostul grup ad-hoc a fost transformat în actualul parteneriat de lucru pentru reziliență în fața amenințărilor hibride și pentru contracararea lor, cu rezultate înalte, pe care l-am sprijinit încă de pe atunci.

Ca membru activ al unei comunități informaționale naționale, voi avea o abordare operativă față de amenințarea ridicată a ingerințelor străine și manipulării informaționale, ținând cont de funcțiile vitale ale societății asigurate de Ministerul Afacerilor Interne”, a mai spus directorul general al DGPI. 

Potrivit acestuia, „unul dintre cele mai dăunătoare tipuri de atacuri hibride pentru valorile democratice este cel care vizează alegerile, atac care-și propune să influențeze audiențele-țintă prin narative de dezinformare și tehnici complexe, precum materiale deep-fake, boți pe social media, trolling și alterarea conținutului media și până la atacuri cibernetice, cu scopul de a manipula astfel opinia publică”, a explicat Silviu Dumitrache. 

„În ultimii ani, evaluările de securitate europene și aliate au scos constant la iveală implicarea tot mai mare a actorilor ostili din serviciile de informații străine în procesele electorale, care folosesc mecanisme complexe dedicate manipulării audiențelor și discreditării valorilor și principiilor europene.

În fața acestor provocări, UE și NATO trebuie să demonstreze reziliență față de dezinformare, propagandă și alte ingerințe informatice în domeniul proceselor democratice, alegeri și nu numai.

La nivel național, în 2024 avem patru procese electorale – alegeri europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale, care reprezintă un test de anduranță pentru autoritățile responsabile de bunul mers al scrutinelor, dar și o provocare din punct de vedere al securității. În această lumină, DGPI monitorizează spațiul virtual pentru a identifica și contracara campaniile de dezinformare și atacurile cibernetice asupra infrastructurii IT&C, critică pentru derularea acestor procese electorale”, a conchis directorul general al DGPI. 

La deschiderea dezbaterilor au participat, de asemenea, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, secretarul de stat în cadrul MAE și coordonator național pentru procesul de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Luca Niculescu, vicepreședintele CNA, Valentin Jucan, vicepreședintele AEP, Cosmin Gabriel Popp și ambasadorul Marii Britanii la București, Excelența Sa, Giles Matthew Portman.

În cele două zile ale conferinței, participanții vor avea ocazia să discute despre aspecte de actualitate privind interferențele informaționale maligne ale actorilor ostili, precum și să realizeze transfer de know-how, bune practici și lecții învățate în sfera cooperării interinstituționale naționale și internaționale.

Raluca Dan