3.3 C
București
luni, 13 ianuarie 2025 - 15:25
No menu items!

VIDEO/ Acțiunea DIICOT-ului și Poliției creează nemulțumiri. Suspect, supărat că mascații i-au pus cătușele:”Băi, chem Poliția!”

spot_img

O acțiune de amploare a Poliției Române și DIICOT are loc miercuri dimineață și vizează destructurarea grupărilor de criminalitate organizată. Forțele de intervenție descind la sute de adrese din țară, printre care și în Giurgiu. Aici, un suspect, supărat că aceștia au intrat peste el în casă și l-au încătușat le-a strigat mascaților că va chema…Poliția.

Procurorii DIICOT și polițiștii, cu sprijinul Jandarmeriei, fac sute de percheziţii pentru destructurarea unor grupări în specializate în trafic de persoane și de minori, exploatarea persoanelor vulnerabile, trafic de migranți, criminalitate informatică, trafic de droguri și infracțiuni împotriva patrimoniului, cu consecințe deosebit de grave.

În timpul unei percheziții în Giurgiu, un bărbat a fost imobilizat de trupele speciale, însă acesta s-a supărat și le-a strigat mascaților: „Băi, chem Poliția! Chem Poliția!”.

Potrivit Poliției Române, 20 de percheziții domiciliare au avut loc în județul Giurgiu și municipiul București, pentru destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de proxenetism și spălare a banilor.

Din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2012, mai multe persoane ar fi inițiat un grup infracțional organizat, care și-ar fi concentrat activitatea infracțională pe teritoriul Spaniei,  unde ar fi desfășurat activități de proxenetism.

Pe parcursul anilor, activitatea infracțională a grupului ar fi condus la obținerea unor sume importante de bani și ar fi căpătat notorietate în mediul infracțional din România, acesta fiind cunoscut în rândul altor persoane care desfășoară aceleași activități infracționale, mai ales din municipiul Giurgiu.

Grupul infracțional era unul dinamic în ceea ce privește zonele de acțiune și țările de exploatare, fiind într-o continuă mișcare, căutând zone propice din Vestul Europei, unde puteau transporta și caza tinerele, locuri unde activitățile de practicare a prostituției erau tolerate de autorități și unde cererea pe piață era crescută.

Experiența infracțională acumulată de către lider l-a determinat să orienteze întreaga activitate a grupului către Marea Britanie, unde și-ar fi trasat zone proprii de interes și acțiune și ar fi înființat o societate cu răspundere limitată, scopul fiind acela de crea o aparentă legalitate a prezenței membrilor grupului și tinerelor care practicau prostituția pe teritoriul Marii Britanii.

Din prestarea serviciilor sexuale erau obținute sume importante de bani, care, în cele din urmă, prin multiple și diverse operațiuni financiare, ar fi ajuns în posesia membrilor grupării.

De obicei, acestea erau transferate prin servicii de transfer monetar, prin folosirea unor persoane interpuse sau a datelor acestora, sau erau ridicate periodic, la diferite intervale de timp, din țările în care tinerele erau exploatate, de către cei în cauză sau persoane interpuse ale acestora, care se deplasau personal cu autoturismele sau cu avionul.

Sumele de bani erau introduse apoi în circuitul licit, prin achiziționarea de terenuri, imobile sau autoturisme de lux, pe numele membrilor familiei sau a interpușilor și chiar erau investiți în inițierea și dezvoltarea unor complexe comerciale.

Sursa citată arată că membrii grupului infracțional, cu precădere utilizând metoda „loverboy” și profitând de starea de vulnerabilitate a victimelor, ar fi recrutat și determinat, în timp ce se aflau pe teritoriul României, mai multe tinere, să practice prostituția în țări din Vestul Europei.

De obicei, tinerele ar fi fost racolate din rândul celor cu o situație materială precară, din rândul unor familii destrămate și lipsite de o atentă supraveghere, de unde rezultă și starea de vulnerabilitate a acestora.

Inițial, membrii grupării cu atribuții legate de recrutare și determinare le-ar fi oferit tinerelor sume de bani sau diverse cadouri, precum și vacanțe, petreceri sau deplasări cu autoturisme de lux.

Totodată, persoanelor exploatate le-ar fi fost creată o impresie de îndatorare, atât morală, cât și materială, acestea aflându-se permanent într-o stare de supunere față de membrii grupării, neconștientizând faptul că, în realitate, acestea erau doar victime care susțineau financiar persoanele bănuite.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Giurgiu, vor fi conduse, în vederea audierii, 12 persoane.

                                                                                                                  Adina Silav