1.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 0:30
No menu items!

Victor Ponta, pus într-o situație jenantă la Calafat – a inaugurat… o vizită de lucru. VIDEO

spot_img

Premierul Victor Ponta a fost pus într-o situație jenantă când a vizitat, săptămâna trecută, la iniţiativa omologului său bulgar, Boyko Borisov, Podul Calafat-Vidin, al doilea care leagă malurile bulgăresc şi românesc ale Dunării. Deşi se dorea a fi o inaugurare cu fast, aşa cum era specificat în invitaţia către presă, din podul cu pricina lipsea ultimul segment. Pentru a drege lucrurile, reprezentanţii Departamentului de Comunicare ai Guvernului, au revenit cu un comunicat în care au înlocuit “inaugurarea” cu “vizită de lucru”.

Potrivit comunicatului de presă inițial, „prim-ministrul Victor Ponta va inaugura, alături de omologul său bulgar, Boyko Borisov, podul peste Dunare Calafat-Vidin, miercuri, 24 octombrie 2012, ora 15.00”. De asemenea, era anunţat şi faptul că la “inaugurare” vor participa  şi Johannes Hahn, comisarul european pentru politică regională, şi ministrul transporturilor şi infrastructurii, Ovidiu Silaghi. Ajunşi la faţa locului, surpriză. Podul nu era terminat, deci nici vorbă de inaugurare.

„Nu s-a inaugurat nimic”

 

În această situație, Victor Ponta a declarat că ne apropiem de finalizarea unui proiect foarte important pentru Bulgaria şi România.

„Am fost invitaţi la o inaugurare. Ce s-a inaugurat?”,  a întrebat un reporter prezent la faţa locului.  „Nimic nu s-a inaugurat”, a răspun Ponta, vizibil iritat.
„Şi atunci, ce înseamnă… Pe invitaţie scrie: inaugurarea podului”, a strigat o altă voce din mulţime. „E prima dată când se poate trece dintr-o parte într-alta, dar, până la inaugurare, efectiv, adică folosirea de către autoturisme şi de către trenuri, aşa cum vă spuneam, probabil că luna aprilie este o dată rezonabilă. Ceea ce era important, mai ales pentru partea bulgară, care a investit mult mai mult, dar şi pentru noi, era acest stadiu al realizării podului, pentru că, practic, se deblochează fonduri europene”, a explicat Ponta. „Deci s-a inaugurat, că se poate trece la pas”, a continuat să întrebe reporterul. Pentru a spăla ruşinea, comunicatorii de la Guvern au revenit cu precizări explicând că premierul Ponta a efectuat o vizită de lucru la podul peste Dunăre de la Calafat-Vidin.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a explicat, pentru Sursa Zilei că invitaţia de a participa la inaugurarea podului Calafat-Vidin a fost trimisă presei exact aşa cum a fost primită de la omologol bulgar, Boyko Borisov. „Am primit invitaţia de la omologul bulgar şi am trimis-o mai departe”, a spus Zaharescu. A cui să fie vina? A omologului bulgar, a staff-ului de comunicare sau a celor care trebuiau să îl informeze pe premier cu privire la stadiul lucrărilor?

Termene de execuție prelungite

În acest moment, lucrările proiectului aparţinând părţii române sunt finalizate în proporţie de 95% (din luna septembrie 2011). Termenul iniţial de finalizare al lucrărilor a fost decembrie 2010, însă, ca urmare a proiectului elaborat de partea bulgară pentru pod, diferit faţă de studiul de fezabilitate elaborat iniţial de proiectantul părţii bulgare, s-a impus reproiectare inclusiv pentru obiectivul părţii române. Astfel, termenul de finalizare acceptat şi de Comisia Europeană (proiectul fiind finanţat din fonduri ISPA) a fost: partea română – septembrie 2011, iar partea bulgară – inţial septembrie 2010 şi prelungit mai întâi în februarie 2012, apoi până în noiembrie 2012.
În ce priveşte lucrările executate de partea română, s-a impus suspendarea lor din cauza prelungirii termenului de execuţie pentru proiectul bulgar, neexistând posibilitatea de alimentare cu energie electrică a liniei catenare şi implicit a efectuării probelor aferente căii ferate.
De asemenea, întârzierile părţii bulgare au condus la o creştere a valorii proiectului părţii române cu peste 5 milioane euro (aferente lucrărilor de conservare, organizare de şantier, pază, precum şi pentru prelungirea serviciilor de consultanţă), pe care partea română trebuie să le suporte din bugetul de stat. Podul Calafat-Vidin va avea o lungime de aproximativ doi kilometri, două benzi rutiere pe sens, o linie de cale ferată, două trotuare şi o pistă pentru biciclişti. (A.M)