Premierul susține, într-o postare pe contul său de pe rețeaua de socializare, că refuzul de a răspunde întrebărilor unor jurnaliști face parte din lupta sa și a Guvernului împotriva evaziunii fiscale
Victor Ponta a explicat, luni, într-o postare pe contul său de Facebook, de ce a refuzat să răspundă întrebărilor unui jurnalist, adresate într-o conferință de presă, privind votul în cazul senatorului PSD Dan Șova. El invocă, drept argument, lupta Executivului cu evaziunea fiscală și, implicit, cu proprietarii unor trusturi media care nu plătesc taxe și impozite statului.
Ceea ce nu explică premierul este legătura între cazul Dan Șova și proprietarii media care ar comite fapte de evaziune fiscală și nici care au fost motivele pentru care nu și-a argumentat pe loc refuzul de a răspunde respectivei întrebări.
Doresc să lămuresc situația foarte clar și să explic refuzul meu de azi de a răspunde la întrebarea unui anume jurnalist (și chiar aș dori să aflu parerea celor care citesc această pagina de FB!).
Ocupând o funcție publică, plătită din banii contribuabililor, este corect și obligatoriu să răspund la întrebările (și să particip la emisiunile) tuturor reporterilor și jurnaliștilor reprezentând companiile de presă care plătesc corect taxe și impozite – oricât de critice sunt acestea fata de activitatea mea!
Ca șef al Guvernului însă, în contextul eforturilor de combatere a evaziunii fiscale, trebuie să dau un semnal clar de avertizare a celor care fac evaziune fiscală, nu plătesc nici măcar contribuțiile sociale ale salariaților (uneori nici salariile!) și fac concurență neloială celor cinstiți și corecți. Și primul gest normal e să nu răspund în niciun fel întrebărilor acestora!
Dacă patronii și managerii lor se hotărăsc să intre în legalitate și normalitate înseamnă că scopul a fost atins. Altfel nu aș face decât să încurajez asemenea atitudini (inclusiv atacurile la adresa ANAF din partea celor subiectivi deoarece se află chiar ei în culpă).
Victor Ponta
premier, postare pe Facebook
R.D.