Premierul Victor Ponta a postat, luni seară, pe Facebook, fişa sa medicală de la Spitalul Medipol din Turcia, unde a fost operat la genunchiul stâng
Fișa conţine datele privind denumirea intervenţiei chirurgicale, analizele de sânge, evoluţia stării, pe zile, şi recomandările post-operatorii, toate traduse, după cum susține Victor Ponta, din limba turcă.
Fişa medicală are antetul de la Medipol Mega Hastaneler Kompleksi (Complexul Megaspitalelor Medipol), și este semnată, ca medic, de Mahir Mahirogullari.
Intervenţia chirurgicală la care Ponta a fost supus în data de 15 iunie este ”intervenţie atroscopică de reconstrucţie a ligamentului încrucişat anterior” şi ”intervenţie atroscopică de rezolvare a meniscului, genunchi”. De asemenea, într-o primă fişă, de la data internării în spitalul din Turcia, sunt precizate ”motivul internării”, diagnosticul – ”ruptură de ligament încrucişat anterior stâng” -, precum şi analizele de sânge pe care le-a făcut şi rezultatele acestora.
Intervenţia chirugicală a fost realizată de o echipă de trei medici – Mahir Mahirogullari, Mehmet Isyar şi Serkan Surucu. Aceștia menţionează că pacientul a fost operat sub anestezie generală şi descriu apoi, detaliat, toate etapele intervenţiei şi în ce a constat operaţia. În documentul de externare este precizat şi un diagnostic final: ”gastrită, nedefinită şi ruptură de menisc, actual”.
În fișa medicală postată pe Facebook de Victor Ponta mai sunt menţionate ”observaţiile medicului” în ziua operaţiei, precum şi starea pacientului pe zile, până în 20 iunie. În data de 20 iunie, conform documentelor medicale, premierul a fost externat ”cu stare generală bună, cooperant şi orientat”.
La capitolul ”recomandări”, se precizează că ”pacientul va fi inclus în programul de fizioterapie şi reabilitare; după prima săptămână i se recomandă control la o policlinică; după încă o săptămână se va efectua un nou control la policlinică şi se va reevalua protocolul de fizioterapie; după două săptămâni, se recomandă un nou control la policlinică pentru ultimele evaluări”.
Într-un alt document postat pe Facebook, sunt prezentate alte recomandări ale medicilor, care cuprind: ”extensie totală la genunchi, flexiunea genunchiului la cel puţin 90 de grade, un control amănunţit al cvadricepsului, mişcare cât mai devreme” şi mai multe tipuri de exerciţii.