0.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 7:28
No menu items!

Victor Grigorescu: Situația Complexului Energetic Hunedoara este dezastruoasă, putem ajunge la faliment

spot_img

Situația financiară a Complexului Energetic Hunedoara (CEH) este dezastruoasă și s-a putea ajunge chiar la falimentul companiei, ceea ce ar genera probleme sociale enorme în Valea Jiului și ar pune în pericol siguranța sistemului energetic național, iar conducerea actuală ar trebui să-și asume răspunderea și să ia măsuri curajoase, a afirmat luni ministrul Energiei Victor Grigorescu, într-o serie de mesaje pe Facebook.

Grigorescu s-a aflat luni într-o vizită de lucru la CEH, împreună cu secretarii de stat Corina Popescu și Cristian Bușu, și a avut programate întâlniri cu managementul companiei, cu sindicatele din minerit și cu autoritățile locale.

Declarații Grigorescu:

  • ”Situația financiară a companiei este dezastruoasă și temerea principală este că putem ajunge chiar la un faliment. O astfel de situație este complet inadmisibilă, pentru că ne-am vedea puși în fața unei probleme sociale enorme în Valea Jiului și a unei probleme de siguranță a sistemului energetic național”, a subliniat Grigorescu.
  • ”Aștept de la conducerea Complexului Energetic Hunedoara să înțeleagă că de acțiunile ei depinde soarta a zeci de mii de familii din Valea Jiului. Nu ne permitem nicio greșeală și nicio ezitare și e de datoria mea să îi atenționez pe toți cei implicați că gravitatea situației poate aduce cu sine repercusiuni majore pentru toți actorii implicați”
  • ”Am cerut conducerii Complexului Energetic Hunedoara să își asume situația în care se găsește compania, să înțeleagă că e nevoie să ia măsuri curajoase și să împiedice alunecarea înspre o situație fără remediu. Starea dezastruoasă este rodul unor comportamente economice defectuoase, care au pus în pericol însăși existența companiei. Cine nu înțelege că e nevoie să îndreptăm rapid greșelile din trecutul îndepărtat sau mai apropiat nu va face echipă cu noi. E momentul în care depolitizarea și reprofesionalizarea companiei nu mai pot fi amânate sub nicio formă. Câteva elemente pe care se vor concentra acțiunile în perioada următoare: probleme de mediu, asigurarea stocurilor minime de cărbune sau consolidarea financiară a societății.”

Ministerul Energiei estimează pentru 2015 pierderi de 404 milioane de lei la Complexul Energetic Hunedoara, potrivit bugetului de venituri și cheltuieli pe 2015, publicat în Monitorul Oficial în luna noiembrie.

CEH numără peste 6.400 de angajați la minele Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan și la termocentralele Mintia și Paroșeni.