0.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 6:45
No menu items!

Viceprimarul Clujului, protectorul extremiștilor maghiari

spot_img

Pe fondul alegerilor locale din iunie, liderii organizaţiilor politice radicale maghiare apelează la strategii total străine de spiritul european al toleranţei pentru a cîştiga simpatia electoratului maghiar. Ce e grav e că în jocul acestora intră şi unii reprezentanţi ai UDMR, care în loc să condamne derapajele extremiste le girează şi sar în apărarea celor care le promovează.

Liderii partidelor politice maghiare, în special ale celor radicale, sunt într-o adevărată goană după voturile maghiarilor care locuiesc în România. Cele mai bune momente pentru aceştia de a avea vizibilitate şi a atrage simpatia electoratului din Ardeal sunt evenimentele aniversare, cum ar fi 15 martie. Astfel, în contextul evenimentelor de la Cluj-Napoca dedicate Zilei Revoluţiei Maghiare, liderii clujeni ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania au încercat să valorifice din plin aceste evenimente pentru a se face şi ei cât mai vizibili şi a câştiga simpatia maghiarilor din această zonă.

Pentru asta, liderul PPMT Cluj, Soos Sandor şi şeful filialei municipale Cluj-Napoca a acestei formaţiuni, Fancsaly Erno, au decis ca, pe parcursul marşului prin municipiul Cluj-Napoca, să afişeze aşa zisul steag al Transilvaniei. Cei doi însă au fost opriţi de forţele de ordine pentru nerespectarea condiţiilor stabilite între organizatorii evenimentului și cei reponsabili pentru asigurarea bunei desfăşurări. Binenţeles că măsura luată de oamenii legii l-a nemulţumit pe Fancsaly Erno, secui de frunte, transilvanist activ şi luptător aprig pentru autonomia Ţinutului Secuiesc. Fancsaly a început să vocifereze despre abuzul făcut de poliţişti şi să acrediteze ideea că ar fi vorba de o opresiune a maghiarilor. Intresant este faptul că în acest context, dintre liderii comunităţii maghiare clujene doar viceprimarul Ana Horvath s-a găsit să sară în apărarea lui Fancsaly Erno.

Anna Horvath, originară din zona secuimii, ţinteşte să devină primarul municipiului Cluj-Napoca şi se pare că încearcă şi ea să profite de anumite împrejurări pentru a atrage simpatia electoratului. Nu ştim în ce măsură va reuşi Anna Horvath să-şi atingă obiectivul însă ce ştim este că maghiarii din Cluj au dovedit de nenumărate ori pe parcursul ultimilor ani că preferă normalitatea interetnică şi multiculturală şi nu derapajele naţionaliste.

De precizat este faptul că Anna Horvath a avut şi anul trecut o reacţie care depăşea spiritul european al toleranţei. În luna februarie, în contextul scandalului plăcuţelor bilingve, viceprimarul Anna Horvath vorbea de nesupunere civică. Horvath a ameninţat cu această formă de protest când grupul „Musai Muszaj” încerca să forţeze autorităţile să maghiarizeze indicatoarele de localitate din Cluj-Napoca. În jocul celor de la „Musai Muszai” au intrat atunci şi consilierii UDMR dar şi viceprimarul Anna Horvath. Aleşii locali UDMR au încercat să acrediteze ideea cum că municipiul Cluj-Napoca nu este un oraş multicultural dacă nu are plăcuţe bilingve. Mai mult, viceprimarul Anna Horvath a ameninţat că, dacă mijloacele politice nu şi-au atins scopul, „atunci este legal ca această organizaţie a societăţii civile să se mobilizeze, iar dacă nici mişcările civice nu aduc rezultate, urmează nesupunerea civică”.

Doru Plotuna