1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:34
No menu items!

Viața privată, spionată cu ajutorul electrocasnicelor. DOCUMENT OFICIAL

spot_img

Şeful comunității naționale de informații a SUA, James Clapper, a afirmat oficial, în fața senatorilor americani, că, în viitorul apropiat electrocasnicele, precum frigiderele inteligente, becurile şi termostatele, vor putea fi folosite ca instrumente de supraveghere și interceptare.

James Clapper le-a explicat senatorilor din Comisia pentru servicii de informații că, în actuala eră „Internetul tuturor lucrurilor”, agenţiile de informaţii vor putea să urmărească digital orice individ, dincolo de telefoane inteligente, tablete şi calculatoare, grație dispozitivelor „inteligente” încorporate în rețeaua electrică, în vehicule – inclusiv vehicule autonome –  și în aparatele de uz casnic, care se îmbunătățesc din punct de vedere al eficienței, modului de conservare a energiei și al confortul. „În viitor, serviciile de informaţii ar putea folosi „Internetul lucrurilor” pentru identificare, supraveghere, monitorizare, localizare, urmărire şi vizare pentru recrutare sau pentru a avea acces la reţelele sau datele utilizatorului”, a explicat Clapper.

În aceste condiții, Clapper arată că „Internetul lucrurilor” este una dintre cele mai mari ameninţări la adresa securităţii SUA, la fel ca şi vehiculele autonome şi sistemele îmbunătăţite de inteligenţă artificială. „Dispozitivele, create şi puse în operaţiune cu cerinţe şi testări minime de securitate, precum şi o complexitate tot mai mare a reţelelor ar putea duce la vulnerabilităţi răspândite în infrastructurile civile şi sistemele guvernamentale americane. Aceste evoluţii vor reprezenta provocări la adresa apărării noastre cibernetice, însă creează şi noi oportunităţi pentru propriii noştri colectori de informaţii”, a afirmat Clapper.

CITEȘTE AICI RAPORTUL

Companiile care vând dispozitive inteligente care se conectează la Internet au fost criticate pentru vulnerabilitatea produselor lor, în vreme ce mulţi experţi în securitate cibernetică acuza că unii producători tratează securitatea că pe o chestiune secundară.

„Internetul lucrurilor” se referă la dispozitivele încorporate în produsele electronice, inclusiv în mașini, pentru ca acestea să poată fi controlate de la distanţă, în special prin intermediul internetului, cu ajutorul dispozitivelor mobile (smartphone, laptop, tabletă, diverse gadgeturi).

Emanuel Stan