3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 1:14
No menu items!

Vești proaste pentru tinerii căsătoriți. Câți bani vrea să le ia ANAF-ul din darul de nuntă

spot_img

Noile măsuri fiscale pun în pericol veniturile proaspeților căsătoriți. Guvernul a decis impozitarea darului de nuntă cu 70%. 

Tinerii căsătoriți nu se vor mai bucura de darul primit în ziua nunții. În urma noilor măsuri fiscale propuse de către Executiv, care prevăd impozitarea nunților, botezurilor, dar și a darului de nuntă cu până la 70%, ANAF va controla veniturile petrecăreților.

„Art.LXII – Orice venituri realizate de persoanele fizice constatate de organele fiscale, în condiţiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor”, prevede proiectul de lege cu noile măsuri fiscale.

5.000 de lei, plafon maxim pentru dedicațiile de la nuntă

Guvernul mai propune într-un articol din proiect ca încasările în numerar, precum dedicațiile date unor cântăreți la nunți, botezuri și evenimente private, să nu poate depăși suma de 5.000 de lei de persoană/zi începând cu 1 ianuarie 2025.

Astfel, un cântăreț de muzică de petrecere nu ar putea încasa din „dedicații” decât maximum 5.000 de lei de la o persoană, într-o zi, din anul 2025.

„Operațiunile de încasări și plăți în numerar între persoanele fizice, altele decât operațiunile de încasări și plăți realizate prin intermediul instituțiilor care prestează servicii de plată autorizate de Banca Națională a României sau autorizate în alt stat membru al Uniunii Europene și notificate către Banca Națională a României, potrivit legii, efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestării de servicii, precum și cele reprezentând acordarea/restituirea de împrumuturi, se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei/tranzacție, până la data de 31 decembrie 2024 și 5.000 lei/tranzacție începând cu data de 1 ianuarie 2025. Sunt interzise încasările și plățile fragmentate în numerar pentru tranzacțiile mai mari de 10.000 lei până la data de 31 decembrie 2024 și 5.000 lei începând cu data de 1 ianuarie 2025, precum și fragmentarea unei tranzacții mai mari de 10.000 lei până la data de 31 decembrie 2024 și 5.000 lei începând cu data de 1 ianuarie 2025”, prevede proiectul.

Nerespectarea prevederilor se sancționează cu amendă de 25% din suma încasată/plătită, care depășește plafonul stabilit de prezentul capitol pentru fiecare tip de operațiune, dar nu mai puțin de 500 lei.

Momentan modificările se află în stadiul de proiect. Toate prevederile urmează să fie adoptate în ședință de Guvern și apoi trimise Parlamentului pentru angajarea răspunderii Guvernului pe pachetul legislativ.

                                                                                                                Adina Silav