-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:04
No menu items!

Veste bună pentru IMM-uri! Bugetul pentru ajutoarele de minimis, majorat la 500 de milioane de lei

spot_img

Veste bună pentru IMM-uri! Bugetul pentru ajutoarele de minimis, majorat la 500 de milioane de lei

Guvernul a decis să majoreze bugetul alocat ajutoarelor de minimis cu 100 de milioane de lei, până la 500 de milioane de lei, se arată într-un proiect de act normativ elaborat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP). Astfel, Executivul se așteaptă ca aproximativ 2.000 de IMM-uri să beneficieze de aceste fonduri.

Modificarea impune prelungirea termenelor de soluționare a cererilor de acord pentru finanțare, respectiv a cererilor de plată a ajutorului de minimis aprobat, de la 30 de zile lucrătoare la 60 de zile lucrătoare.

În același proiect de act normativ se propune și reducerea perioadei de plată a ajutorului de minimis, până la 31 decembrie 2015, cu eșalonarea corespunzătoare a creditelor bugetare.

”Având în vedere că până la această dată nu a fost deschisă nicio sesiune de înregistrare a cererilor de acord pentru finanțare, modificările propuse nu au impact negativ asupra potențialilor solicitanți de ajutor de minimis sau asupra procedurii de soluționare a cererilor acestora”, se arată în proiectul de act normativ.

Ajutorul de minimis se acordă sub formă de fonduri nerambursabile de la bugetul de stat, prin bugetul MFP. În acest moment, fondurile totale ale schemei se ridică la 400 de milioane de lei, respectiv echivalentul a aproximativ 100 de milioane de euro, cu posibilitatea suplimentării.

Ajutoarele de minimis se acordă IMM-urilor sub formă de sume nerambursabile în procent de 100% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aprobate spre finanţare, în limita valorii maxime de 200.000 de euro, echivalent în lei, respectiv 100.000 euro în cazul întreprinderilor care desfăşoară activitate în domeniul transportului rutier.

Prin această schemă de ajutor de minimis se introduce condiţia de a crea până la finalizarea investiţiei şi de a menţine pe o perioadă de minimum 3 ani de la finalizarea investiţiei cinci locuri de muncă. Din acestea, cel puţin două locuri de muncă trebuie să fie pentru persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele 3 luni, în cazul unui ajutor de minimis de până la 100.000 de euro, inclusiv.

O altă condiție este crearea a şapte locuri de muncă, din care cel puţin trei locuri de muncă pentru persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele 3 luni, în cazul unui ajutor de minimis de la 100.000 de euro până la 200.000 de euro, inclusiv.

Cosmina Croitoru