Motto: “Mâncarea este simbolul dragostei atunci când cuvintele nu sunt adecvate” (Alan D. Wolfelt)
De origine franceză, Verrine este un aperitiv sau un desert în mai multe straturi, care se servește în pahare transparente pentru a putea fi admirat.
Termenul „verrine” vine de la cuvântul verre – adică, recipient din sticlă. În 1994, Philippe Conticini a folosit pentru prima dată principiul verrine – aranjament vertical de alimente.
Ingrediente:
- 2 nectarine,
- 10 vișine,
- 80 gr zahăr,
- 100 ml smântână lichidă,
- 30 gr cremă de brânză,
- 1 ou,
- 50 gr făină,
- ¼ linguriță praf de copt,
- 1 lingură ulei,
- sare,
- esență de vanilie.
Mod de preparare:
Oul se separa astfel: albușul se bate cu puțină sare până când crește în volum, iar gălbenușul se bate cu 1 linguriță de zahăr, ulei și esență de vanilie.
După ce zahărul se dizolvă și compoziția își schimbă textura și culoarea în galben pal, se adaugă făina amestecată cu praful de copt. Se încorporează bine în compoziție, apoi se adaugă albușul de ou și se amestecă cu o spatulă de jos în sus.
Se toarnă compoziția într-o formă de 10 centimetri diametru și se introduce la cuptor pentru 10 minute, la 165 grade. Când blatul este copt, se lasă să se răcească și abia apoi se scoate din formă.
Vișinele se spală și se curăță de sâmburi, apoi se amestecă cu 2 lingurițe de zahăr și se pun într-o crăticioară pe foc. Se amestecă din când în când, până când zahărul se topește, iar siropul rezultat va începe să fiarbă. Atunci, se ia de pe foc și se lasă să se răcească la temperatura camerei.
Nectarinele se spală și se taie cuburi sau în forma dorită. Păstrați câteva felii pentru decor.
Când vișinele cu sos s-au răcit, se amestecă cu nectarinele. Siropul de vișine va pătrunde în pulpa de nectarine rezultând astfel o aromă și un gust grozav și delicios.
După răcire, blatul se scoate din formă, se decupează partea de jos și restul se taie cuburi.
Smântâna lichidă se amestecă cu zahărul rămas și, cu ajutorul unui mixer sau al unui tel, o transformăm în frișcă. Se adaugă crema de brânză și se mai bate pentru 2-3 minute.
Montarea paharului se face astfel: cuburi de blat, cremă de brânză cu frișcă și, deasupra, nectarine cu vișine și sos.
Se repetă straturile, iar deasupra se decorează cu felii de nectarine. Se dă la rece și se servește a doua zi.
Opțional, puteți adăuga fulgi de cereale.
Savurați cu plăcere!
Nicoleta Popa