3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 1:57
No menu items!

Vernisaj ciudat la primăria condusă de Clotilde Armand / GALERIE FOTO

spot_img

Un vernisaj cu opere de artă considerate ciudate de unii sau „ușor grotești” de alții va fi organizat, vineri, la Primăria Sectorului 1, cu acordul primarului Clotilde Armand. O serie de fotografii cu „operele de artă” au apărut în spațiul public, miercuri, după ce edilul sectorului 1 a anunțat organizarea vernisajului pe contul său de Facebook. 

”Din surse foarte sigure, am aflat că, după ce a rezolvat rapid toate problemele Sectorului 1, de la salubritate, până la bursele elevilor, de la locurile de parcare de reședință, până la paza din școli, edilul din Banu Manta și-a găsit timp și pentru tichia de mărgăritar… Pardon, pentru mecenat.

Pentru vineri, primărița Clotilde Armand pregătește vernisajul unei expoziții de sculptură, chiar în holul monumental de la parterul Primăriei Sectorului 1.

Numai că vernisajul se va ține cu ușile închise, fiind destinat doar cunoscătorilor, adică artiștilor și apropiaților acestora. Abia de luni, publicul larg va putea vizita expoziția Doamnei primar.

Pretextul este, bineînțeles, pandemia. 

Desigur, comentariile de pe pagina de socializare a lui Clotilde Armand, unde edilul a și anunțat vernisajul, duc și către un alt mobil al amânării accesului publicului. Cetățenii îi reproșează edilului că refuză să țină audiențe, sub pretextul respectării regulilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus.
 
Deci, mobilul restricționării accesului publicului larg la vernisajul de vineri ar putea fi și acela de a evita posibilele reproșuri ale unora dintre cetățeni.

Trecând peste aspectul monden sau peste considerațiile de ordin politic, ceea ce șochează este aspectul ușor grotesc al „operelor de artă” ce urmează a face deliciul publicului.

Clădirea Primăriei Sectorului 1 este una monumentală, construită între anii 1928 și 1936, într-un stil eclectic ce îmbină elemente neoromanice și neoromânești, pentru Primăria de Verde, cum se numea pe atunci. 

Pictura din superba sală de consiliu aparține Olgăi Greceanu, o pictoriță celebră și în vogă, în epocă. Regele Ferdinand I însuși a plătit din banii săi pictura pentru a imortaliza scene de la încoronarea sa și a Reginei Maria la Alba Iulia.

Într-o asemenea clădire publică monumentală, în holul de onoare, placat cu marmură albă, decorat cu coloane de marmură și de unde pleacă scara monumentală de marmură sculptată, poate că nu este locul cel mai potrivit pentru expunerea unor opere de artă ce ar putea stârni controverse. 

Desigur, aceste opere ar putea fi expuse, de ce nu cu succes, într-o galerie privată.

Și rămâne întrebarea legitimă a cetățenilor: cum de primarul Clotilde Armand poate participa la evenimente mondene, precum vernisajul unei expoziții, dar nu poate acorda audiențe în spațioasa sală de consiliu a Primăriei Sectorului 1? Poate că lui madam Clotilde ii trebuie o… pălărie de mărgăritar…”,, a spus avocatul Mihai Drăgan.