Primăvara aduce numeroase verdeţuri pentru salate şi diverse mâncăruri, bogate în vitamine şi antioxidanţi:
Salata verde este izvor de vitamine şi nutrienţi cheie, comoară de vitamina C, E, B6 şi acid folic, care menţin sănătatea sistemului imunitar şi reduc riscul de obezitate, boli cardiace şi alte boli cronice. Salata verde românească cu frunza crocantă şi lungă constituie o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C, mangan şi crom, fibre, vitamina B1, B2 şi minerale.
Spanacul crud este popular pentru conţinutul crescut de fier şi calciu, vitamina C şi vitamina A, iar fiert prin vitamina A, vitamina B2, vitamina B6, vitamina C, potasiu, fier şi magneziu.
Ştevia este o plantă dulce, care reglează glicemia, fiind eficientă pentru bolnavii de diabet sau hipoglicemie. Ştevia stimulează energia mentală şi fizică, stopând bacteriile care determină cariile dentare.
Loboda deţine calităţi terapeutice însemnate, fiind o reală sursă de vitamina C. Loboda este foarte utilă în curele de detoxifiere, conţine pigmenţi antioxidanţi care ajută organismul să se regenereze şi este un bun remineralizant. Loboda conţine cantităţi însemnate de fier şi vitamina K, ce creşte rezistenţa vaselor sanguine, reducând riscul de accident vascular. Loboda previne şi combate astenia de primăvară, acţionând ca mineralizant şi vitaminizant. Loboda luptă în procesele de îmbătrânire, facilitând regenerarea celulară.
Untişorul, cu frunzele cărnoase şi bogate în vitamina C, vitamina E, calciu, potasiu şi fibre, ajută la eliminarea toxinelor, curăţă sângele şi ficatul, luptă cu anemia, apără organismul de viruşi şi infecţii, energizează, reduce nivelul colesterolului în sânge şi reglează tensiunea arterială. Consumul untişorului scade riscul de cataractă şi ajută la menţinerea sănătăţii creierului datorită acidului folic.
Păpădia, unul dintre cei mai buni purificatori naturali, este plantă biliară, care protejează ficatul. Frunzele verzi conţin vitaminele A, B2, G şi D şi numeroase elemente minerale, fiind indicate în curele de primăvară. În afară de salată, frunzele proaspete se pot adăuga şi în mâncăruri cu carne şi peşte. Floarea se foloseşte la ciorbe şi salate orientale sau prăjită, ca delicatesă. Rădăcina uscată şi tocată mărunt se foloseşte la prepararea unei excelente băuturi care poate înlocui cafeaua şi ceaiul. Rădăcinile curăţate şi spălate se fierb în apă sărată şi se usucă pentru sănătate.
C.N.