Analiștii Wall Street proiectează Pfizer, iar Moderna va genera 32 de miliarde de dolari din veniturile vaccinului Covid-19 – doar anul viitor. Acest lucru nu ține cont de finanțările deja primite de aceste companii pentru a ajuta la încetarea celei mai grave pandemii dintr-un secol. Acest impuls de bunăvoință este amplificat pentru Moderna (MRNA), o companie tânără de biotehnologie despre care puțini oameni auziseră înainte de 2020 și care ar putea fi acum pe punctul de a obține propria autorizație FDA, relatează CNN într-o ediție specială.
Potrivit Morgan Stanley, Pfizer (PFE), în sine, se va ridica la 19 miliarde de dolari din veniturile din vaccinul Covid-19 în 2021. Acest lucru este în plus față de venitul estimat din vaccinuri de 975 milioane dolari.
Pfizer își va împărți veniturile cu BioNTech (BNTX), compania germană cu care a colaborat pentru dezvoltarea vaccinului. Un grup de consilieri FDA a recomandat joi ca agenția să acorde autorizație de utilizare de urgență candidatului la vaccin dezvoltat de perechea respectivă. Oficialii americani au declarat că lucrează „rapid” pentru a da undă verde vaccinului.
Vaccinul Pfizer a fost deja autorizat de Regatul Unit la începutul acestei luni.
Pfizer este de așteptat să încaseze cu 9,3 miliarde de dolari mai mult din veniturile adunate în 2022 și 2023 pe măsură ce lumea continuă să se vaccineze anticovid, a extimat Morgan Stanley.
Descoperirea vaccinului nu a declanșat o creștere a prețului acțiunilor Pfizer, deoarece producătorul de medicamente este deja o companie imensă. Acțiunile Pfizer au crescut cu doar 12% în acest an, urmând în mod restrâns câștigul general al S&P 500 cu 13,5%.
Cu toate acestea, preluarea preconizată a veniturilor Pfizer în 2021 ar depăși cu mult produsul cel mai bine vândut al companiei de anul trecut: un vaccin împotriva pneumoniei care a generat vânzări de 5,8 miliarde de dolari. Deși acțiunile Pfizer abia au cedat, partenerul BioNTech este în plină expansiune: acțiunile sale cotate în SUA au crescut cu aproape 300%, împingând evaluarea companiei germane de biotehnologie la aproape 30 de miliarde de dolari.
Moderna a avut venituri de doar 60 de milioane de dolari anul trecut
Între timp, candidatul Moderna pentru vaccinul Covid-19 a transformat deja o companie practic necunoscută într-o centrală de 62 miliarde de dolari. Acțiunile au crescut cu aproape 700% în acest an și Morgan Stanley estimează că aproximativ jumătate din valoarea de piață a companiei este datorată vaccinului.
Se așteaptă ca Moderna să câștige 13,2 miliarde de dolari din veniturile vaccinului Covid-19 anul viitor, potrivit Goldman Sachs. Alții sunt mai agresivi. Morgan Stanley a declarat că prețul acțiunilor în creștere al Moderna presupune că investitorii se așteaptă ca această companie să reducă de la 10 la 15 miliarde de dolari din vânzările de vaccin Covid-19 atât în 2021, cât și în 2022, urmate de miliarde în plus în vânzările de rapel.
Acestea sunt sume uimitoare pentru o companie care a generat vânzări de doar 60 de milioane de dolari în 2019 și care nu a licențiat niciodată un produs anterior.
„Este epic”, a spus Alan Carr, un analist biotehnologic la Needham. „Este o realizare istorică în dezvoltarea medicamentelor. A lua o nouă tehnologie într-o companie atât de tânără și a o pregăti la timp pentru cea mai gravă pandemie dintr-un secol este greu de imaginat.”
Atât Pfizer, cât și Moderna au publicat date care indică faptul că candidații lor la vaccin sunt foarte eficienți în prevenirea Covid-19 – mai mult decât anticipau analiștii.
Investitorii cred că realizarea validează tehnologia ARNm a Modernei, care încearcă să profite de procesele biologice normale pentru a crea un efect terapeutic dorit. Wall Street are acum mult mai multă încredere în întreaga rețetă a Modernei, mizând că acesta nu va fi singurul blockbuster al companiei.
Vaccinul contra coronavirusului Moderna „a demonstrat că tehnologia este sigură și eficientă, ceea ce deblochează potențialul altor vaccinuri în curs de desfășurare”, a scris analistul Morgan Stanley Matthew Harrison într-o notă recentă adresată clienților.
Peste un sfert din valoarea de piață a Modernei este acum alocată celorlalte vaccinuri ARNm, estimează Morgan Stanley.
Acum marea dezbatere de pe Wall Street este cât timp vaccinurile Covid-19 vor fi un flux de venituri pentru aceste companii. Încă nu se știe cât timp tratamentele vor oferi protecție și cât de des vor fi necesari persoanele care vor primi doze de rapel.
Dezbaterea asupra profitului în timpul unei crize de sănătate
Descoperirile medicale sunt susceptibile de a schimba jocul economiei mondiale suferinde, deschizând calea recuperării companiilor aeriene, hotelurilor, cazinourilor, restaurantelor și altor sectoare decimate de pandemie. Vaccinurile ar putea duce în cele din urmă la recrutarea a milioane de lucrători ale căror locuri de muncă au fost afectate în timpul crizei de sănătate.
Cu toate acestea, zecile de miliarde de dolari adunate de Pfizer și Moderna au atras critici, având în vedere suferința umană. Pandemia a ucis aproape 300.000 de persoane doar în Statele Unite.
Producătorii de medicamente rivale Johnson & Johnson (JNJ) și AstraZeneca (AZN) au promis să-și pună la dispoziție vaccinurile fără scop lucrativ în timpul pandemiei. „Este absolut greșit ca companiile farma precum Pfizer și Moderna să profite, iar directorii lor să facă averi personale imense, în afara vaccinurilor Covid-19 care au fost atât de puternic subvenționate și susținute de contribuabilii americani”, a declarat Eli Zupnick, un purtător de cuvânt pentru Accountable.US, un grup progresiv de supraveghere.
Nici Pfizer și nici Moderna nu au răspuns la solicitările de comentarii.