Ministrul dezvoltării regionale, vicepremierul Vasile Dâncu, este de părere că situația actuală dezastruoasă a țăranului român, a micilor agricultori, a fost creată chiar de Uniunea Europeană, prin crearea pieței comune și a industriei alimentare europene. Demnitarul consideră UE al doilea cutremur pentru țărani, după comunism.
Într-un interviu acordat Formula AS, Vasile Dâncu spune că țăranul român este copleșit de concurența marilor producători europeni, prezenți în toate lanțurile comerciale occidentale, care au preluat integral comerţul în România. „Cred că noi am neglijat prea mult comunităţile rurale, le-am tratat ca zone care vor dispărea cu timpul sau doar ca zone agricole. Am uitat că acolo trăieşte aproape jumătate din populaţia României, că acolo trăiesc Oameni. Politicienii au umilit continuu satul românesc, mergând acolo cu cadouri penibile în campaniile electorale”, spune Dâncu. Mai mult decât atât, „după dezastrul adus de comunism prin deposedarea ţăranului de pământ, Uniunea Europeană a venit, după 2007, cu un alt cutremur: piaţa comună şi industria alimentară europeană”.
„Neprotejat de stat, fără cunoştinţe şi fără niciun ajutor, ţăranul nostru nu poate rezista concurenţei marilor producători europeni. Oricât de bună ar fi marfa lui, oricât de bio, el nu mai are acces în lanţurile occidentale care au preluat integral comerţul în România. Are proprietatea fragmentată, nu are condiţii să producă la standarde europene, nu beneficiază încă de facilităţi şi stimulente pentru a se asocia, şi pierde în fiecare zi teren. Ajunge să producă doar pentru subzistenţă, şi aceasta înseamnă sărăcie şi mizerie. Am încredere că premierul Dacian Cioloş şi ministrul Achim Irimescu, oameni care cunosc bine agricultura europeană, vor construi un sistem de suport statal sau comunitar pentru producătorii agricoli, care să ne facă mai competitivi şi să ne putem recâştiga măcar piaţa românească, invadată acum de produse agricole importate. Să imporţi mâncare într-o ţară agricolă, cu tradiţia şi resursele noastre, este o adevărată barbarie”, spune Vasile Dâncu.
Vicepremierul vede civilizaţia rurală ca pe „un mod de viaţă, o modalitate specifică de fiinţare, în acord cu cosmosul, în respectul naturii şi în magia dumnezeirii”. „Civilizaţia rurală pe care o mai avem conţine elementele morale necesare şi suficiente vieţii în comun, dar şi o conştiinţă a unei unicităţi existenţiale concrete, traduse în fapte şi idei”, a spus Dâncu.
Valeriu Motoc