4.7 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 21:37
No menu items!

Vârsta femeilor care pot să acceseze programul de fertilizare în vitro a fost extinsă până la 45 de ani

spot_img

Vârsta femeilor care pot să acceseze programul de fertilizare în vitro a fost extinsă până la 45 de ani, iar suma prevăzută, de aproape 3.000 de euro, este acoperitoare pentru întreaga procedură, a anunţat, miercuri, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea.

„Din păcate, în ultimii ani natalitatea a scăzut vertiginos în ţara noastră. Anul trecut s-au născut în România mai puţin de 180.000 de copii şi anul acesta cifrele sunt îngrijorătoare, pentru că pe primele 6 luni ale acestui an a scăzut natalitatea comparativ cu anul trecut cu încă 20 % şi atunci este necesar ca autorităţile statului să ia măsuri pe toate componentele. Din păcate, în ţara noastră, unul din cinci cupluri este infertil, deci practic apare şi un blocaj de ordin medical în cadrul unor cupluri de a avea copii. Aici am venit cu acest proiect ţintit. Am extins vârsta femeilor care pot să acceseze acest program până la 45 de ani. Am extins-o şi în sensul vârstei primare, adică 20 de ani, şi vârstei maximale – 45 de ani. Aş spune, de asemenea, că suma este acoperitoare pentru întreaga procedură de fertilizare in vitro, atât tratamentul, achiziţia acestuia, de asemenea, embriotransferul, dar şi monitorizarea ulterioară acestei proceduri, însemnând 15.000 de lei, la cursul zilei aproape 3.000 de euro”, a precizat Gabriela Firea, la finalul şedinţei de Guvern.

De asemenea, programul permite efectuarea a trei proceduri pe an, cu indicaţie medicală, faţă de o singură procedură cum era prevăzut până acum.

Ministrul Familiei a subliniat că obiectivul este de a avea cel puţin 10.000 de decontări pe an, până la finele acestui an ţinta fiind de 2.500 de proceduri decontate.

Aceasta a precizat că nu se pun condiţii în ceea ce priveşte clinicile, în program putând să se înscrie atât paciente care merg la un spital de stat care are specialişti în fertilitate sau care merg la clinici private.

Nu sunt impuse nici condiţii în ceea ce priveşte căsătoria. Cuplurile pot fi căsătorite sau nu şi de asemenea pot să fie şi femei singure care doresc să facă o astfel de procedură de fertilizare în vitro.

                                                                                                                    Adina Silav