- Cornel Filimon
(corespondență specială)
Respinsă până nu demult în mod categoric de foști și actuali decidenți politici – care împărțeau cu o lejeritate demnă de o cauză mai bună etichete precum ”agitatori”, ”extremiști” ori ”conspiraționiști” tuturor oponenților politici care le puneau la îndoială sinceritatea – vaccinarea obligatorie este acum cerută cu insistență de social-democrații și conservatorii germani, foști parteneri de guvernare sub Angela Merkel.
După dezbaterile pro și contra din ultimele săptămâni consacrate introducerii vaccinării obligatorii generale, subiectul începe să prindă contur. Miercurea trecută, acompaniat de proteste de stradă zgomotoase și în creștere, Bundestagul a dezbătut în premieră, în cadrul unei „consultări orientative”, controversatul subiect.
Susținătorii măsurii au reluat argumentul creșterii semnificative și cu orice preț a ratei de vaccinare, devenit o mantră în ultimele luni, în pofida atenționărilor exprimate de numeroși virusologi, profesori de etică ori experți în drept, care exprimă numeroase întrebări rămase pentru moment fără răspuns:
- Câte doze de vaccin vor trebui să fie inoculate unei persoane pentru ca aceasta să fie considerată complet vaccinată?
- Dacă scopul este evitarea supraaglomerării sistemului de sănătate, nu ar fi suficientă vaccinarea obligatorie strict a persoanelor cu vârste mai înaintate? (de la 60 de ani în sus).
- În ce măsură vaccinarea reduce infecțiozitatea?
- Este efectul (benefic) al vaccinului suficient de clar pentru a justifica introducerea obligativității de vaccinare pentru toată lumea cu scopul de a-i proteja pe alții?
- Este beneficiul pentru terți proporțional cu gradul intruziunii în drepturile fundamentale reprezentată de vaccinarea obligatorie?
Întrebat într-o emisiune la ARD de ce crede că este necesară vaccinarea obligatorie, premierul landului Renania de Nord-Westfalia, Hendrik Wüst, a oferit un răspuns cel puțin inedit: „Trebuie să le arătăm persoanelor vaccinate și celor care respectă toate măsurile că nu vom permite ca alți oameni (nevaccinații – n.r) să continue să pună libertatea lor individuală mai presus de libertatea societății în ansamblu. Așa că, acum, trebuie să ne ocupăm de nevaccinați”, a spus Wüst, citat de cotidianul „Die Welt”.
Pe de altă parte, opozanții se îndoiesc de necesitatea unei astfel de obligații și subliniază faptul că lideri importanți din toate partidele au declarat până de curând că nu va exista o vaccinare obligatorie.
Partidul Social-Democrat, Partidul Verzilor și Partidul Liberal-Democrat, formațiuni care asigură coaliția de guvernare la Berlin, au convenit ca deputații să delibereze și să decidă printr-un vot liber, fără a ține cont de obișnuita disciplină de partid. Cancelarul Olaf Scholz, criticat pentru promovarea acestei metode de a delibera, a justificat „dezbaterea deschisă” prin faptul că aceasta trebuie să permită un „consens pacificator”.
Însă este evident că nu există o linie comună în această privință în cadrul coaliției de guvernare. Din opoziție, grupul conservator CDU/CSU se plânge că varianta votului la liber denotă lipsă de leadership și cer ca executivul să prezinte un proiect de lege pentru vaccinarea obligatorie.
Până acum există trei variante de lucru:
- Vaccinarea obligatorie pentru toate persoanele peste 18 ani.
Aceasta este varianta preferată de echipa din care fac parte vicepreședintele grupului parlamentar al SPD, Dirk Wiese, purtătorul de cuvânt al Verzilor în chestiuni de sănătate, Janosch Dahmen, precum și liberala Katrin Helling-Plahr.
Potrivit inițiatorilor, vaccinarea obligatorie ar trebui să fie limitată la o perioadă de unul sau doi ani, să precizeze explicit că este nevoie de administrarea a trei doze și să prevadă amenzi pentru cetățenii care nu se conformează. Dahmen preconizează o amendă „medie, formată din trei cifre”.
Dahmen a explicat că nevaccinaților ar trebui să li se acorde o perioadă de grație de aproximativ șase săptămâni pentru a se pune la zi cu vaccinarea. În cazul în care ei refuză administrarea celor trei doze de vaccin, amenzile ar putea fi aplicate de mai multe ori.
Inițiatorii propunerii nu sunt însă convinși că este neapărat nevoie de un registru de vaccinare, a cărui punere în funcțiune ar fi costisitoare și problematică din punct de vedere al protecției datelor personale.
2. Vaccinare obligatorie a persoanelor de peste 50 de ani
Un grup condus de parlamentarul liberal-democrat Andrew Ullmann propune vaccinarea obligatorie pentru persoanele de peste 50 de ani, argumentând că persoanele mai tinere, care nu suferă de boli cronice, nu ar reprezenta o povară prea mare pentru spitale. Ullman propune un model gradual: toți cei care au peste 18 ani ar urma să beneficieze de o ”ofertă obligatorie” de consiliere, pentru care vor primi o programare. După aceea, ei ar trebui să se vaccineze.
Dacă rata de vaccinare necesară nu este atinsă într-un anumit interval de timp după introducerea consilierii obligatorii, al doilea pas trebuie să fie obligativitatea vaccinării începând cu vârsta de 50 de ani, mai precizează conceptul grupului Ullmann. Ministrul federal al Justiției, Marco Buschmann (FDP) este și el în favoarea vaccinării obligatorii începând cu vârsta de 50 de ani, formulă adoptată între altele în Italia.
”Vaccinarea obligatorie contrazice concepția mea despre umanitate”
Un grup adunat în jurul lui Wolfgang Kubicki, vicepreședintele liberal-democraților, caută să împiedice vaccinarea obligatorie. „Din punctul meu de vedere, o vaccinare care nu duce la o imunitate sterilă nu poate fi justificată din punct de vedere constituțional”, a declarat Kubicki în urmă cu câteva zile pentru „Rheinische Post”. „Acest lucru deosebește vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 de vaccinarea împotriva rujeolei sau a variolei”, a declarat juristul liberal, care deține și funcția de vicepreședinte al Bundestagului.
Kubicki a mai arătat că „vaccinarea obligatorie este practic imposibil de realizat și contrazice concepția mea despre umanitate”.
Deputatul a respins totodată și ideea stabilirii unei vaccinări obligatorii cu valabilitate redusă (la aproximativ doi ani) sau condiționarea ei de indicatori precum rata de vaccinare. „Aspectul esențial este că și oamenii vaccinați, inclusiv cei care au făcut doza booster, pot infecta alte persoane. Plecând de la această constatare, celelalte condiții pică de la sine”, a spus politicianul liberal.