4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 19:55
No menu items!

Vânzarea activelor Oltchim: S-au primit oferte angajante de la nouă ofertanți

spot_img

Oltchim a primit oferte angajante de la nouă ofertanți, pentru pachetele de active ale societății, acestea urmând să fie analizate în perioada următoare, potrivit unui anunț al companiei la Bursa de Valori București (BVB).

”Oltchim, societate în reorganizare judiciară, anunță încheierea în data de 6 iunie 2017 a etapei de depunere a ofertelor finale în procesul competitiv privind vânzarea pachetelor de active ale societății. Vă informăm că societatea a primit oferte angajante de la nouă ofertanți. Acestea vor fi analizate în perioada următoare”, se arată în document.

Compania nu public numele ofertanților, însă Chimcomplex Borzești a anunțat joi că dorește preluarea activelor combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea pentru a crea un gigant românesc în industria chimică.

Chimcomplex, membră a grupului SCR, vizează crearea Companiei Române de Chimie — viitor jucător important din punct de vedere al relevanței regionale în industria chimică.

Planul de afaceri al acestei noi entități este fundamentat pe relansarea chimiei românești, incluzând posibilitatea de creștere a producției industriale la peste 1 miliard de euro anual, în 7 ani de la preluare, precum și crearea de locuri de muncă la peste 9.000 pe orizontală și verticală, cât și pe diversificarea operațiunilor comerciale în întreagă regiune.

În sprijinul Chimcomplex s-au alăturat gigantul american Tricon Energy, cu o cifra de afaceri de 6 miliarde de dolari, ca partener comercial, cinci bănci europene coordonate de ING și două fonduri de investiții din Londra și Dubai.

Grupului SCR, care deține în prezent Chimcomplex, și care va deveni garantul direct al tranzacției, având active de peste 120 de milioane de euro, i se alătură patru parteneri de afaceri puternici dintre care unul din Turcia și unul din Italia.

Industria chimică românească a înregistrat un puternic declin după anii 1990, când se află pe locul 10 mondial că volum al producției, având la nivel național o pondere de 16,9% din totalul producției industriale. Din cele 72 de combinate și fabrici au rămas în funcțiune în 2016 doar 14, ce asigura o producție chimică a României de 11 ori mai mică decât cea înregistrată în 1990.

T.S.