7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 16:54
No menu items!

„Vânătorul” de plagiatori, jurnalista Emilia Șercan, prinsă cu „copy/paste” în propria lucrare de licență (presă)

spot_img

Lucrarea de licență a jurnalistei Emilia Șercan, celebră pentru „vânătoarea” plagiatorilor cu funcții publice, conține multe pasaje copiate fără citarea sursei din diverse lucrări.

Reprezentanţii Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu au trimis jurnaliştilor „Adevărul“ o copie conformă cu originalul a lucrării de licenţă a jurnalistei Emilia Şercan, cunoscută drept o vânătoare a plagiatorilor. Iniţial reprezentanţii instituţiei au spus că au nevoie de acordul jurnalistei pentru prezentarea lucrării. În urma dezvăluirilor făcute de site-ul local Turnul Sfatului referitoare la mai multe pagini cu suspiciune de plagiat care ar proveni din lucrarea de licenţă a Emiliei Şercan (jurnalistă care a denunţat în ultima perioada mai multe lucrări de doctorat ale unor politicieni ca fiind plagiate), „Adevărul“ a obţinut de la facultate un exemplar al tezei jurnalistei, pentru o comparaţie cu respectivele pagini.

Emilia Şercan nu a putut fi contactată pentru a-şi prezenta punctul de vedere, până la publicarea articolului în ziarul Adevărul. În cursul săptămânii trecute, ea s-a deplasat la Sibiu pentru a-şi verifica lucrarea. Ulterior acestui episod, Emilia Şercan nu a mai dorit să facă vreo declaraţie publică, anunţând că are în curs de derulare o investigaţie proprie.

Lucrarea de diplomă a Emiliei Şercan poartă titlul de „Reglementări naţionale şi internaţionale cu privire la libertatea de exprimare“, a fost scrisă în 2003 şi, conform copiei trimise de Universitate, conţine pasaje întregi identice, preluate fără citare din două alte cărţi, publicate în cursul anului 2002. Pasajele respective nu sunt puse între ghilimele şi nici nu le este atribuită vreo sursă. Cele două cărţi-sursă sunt „Jurisprudenţa europeană privind libertatea de exprimare“, care îi are ca autori pe Monica Macovei, Mircea Toma, Ana Coculescu (coordonator) şi Adrian Tudorică şi, respectiv „Ghid juridic pentru jurnalişti“ (ediţia a III-a), scrisă de Monica Macovei, Adriana Drăgăliţă şi Dan Mihai. Astfel, după o lecturare a copiei lucrării, pusă la dispoziţie de Universitate, se poate observa că în lucrarea de licenţă a Emiliei Şercan apar, la Capitolul 3, pasaje preluate din „Ghidul pentru jurnalişti“, spre exemplu. La pagina 38 a lucrării de diplomă se regăsesc pasaje din paginile 15-16 din „Ghidul juridic“. La fel, pagina 40 şi jumătate din pagina 41 apar ca integral copiate din pagina 5 a „Ghidului“, în timp ce pagina 43 copiază în proporţie de 80% din paginile 14-15 ale Ghidului. Pagina 44 a lucrării are acelaşi conţinut preluat din paginile 14-15 ale aceluiaşi Ghid, la fel si jumătate din pagina 45. În acelaşi Capitol 3, jumătate din pagina 52 este copiată din pagina 54 a Ghidului, iar 80% din pagina 54 este copiată din paginile 59 şi 60 ale cărţii menţionate, toate fără citare, arată jurnaliștii de la „Adevărul”.

Olimpia Diaconiuc