5.4 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024 - 14:58
No menu items!

Valurile de caniculă din Europa devin din ce în ce mai periculoase. Cum este afectat turismul

spot_img

Verile caniculare din Europa provocate de criza climatică sunt acum o realitate pe care mulți turiști nu o mai pot ignora. Interesul de a vizita țările mediteraneene mai calde a scăzut în 2023 pe fondul valurilor de căldură și al incendiilor de vegetație record, destinațiile mai reci devenind din ce în ce mai populare, spun experții.

Recentele decese și dispariții provocate de căldură în Grecia, inclusiv cea a vedetei TV britanice Michael Mosley, au potențialul de a alimenta și mai mult această deplasare spre nord, pe măsură ce episoadele de căldură extremă influențează deciziile de vacanță.

Gradul în care industria turismului și turiștii se pot adapta la valul în creștere al impactului climatic devine o problemă tot mai importantă pentru țările din sudul Europei, multe dintre acestea bazându-se pe turism pentru a-și stimula economiile.

„Criza de care ne temeam este deja prezentă”

Temperaturile ridicate din ultima perioadă au scos în evidență criza climatică pentru unii turiști europeni. „Criza climatică de care ne temeam că va avea loc peste 10 sau 15 ani este deja prezentă în unele părți ale lumii. Aceasta este partea înfricoșătoare”, a declarat pentru CNN Roo Clark, în vârstă de 28 de ani, din Suffolk, în estul Angliei, care se află în prezent împreună cu prietena sa pe insula grecească Skyros.

„Acum cinci ani, eu și prietenii mei nici nu am fi vorbit despre asta (schimbările climatice), în timp ce acum este mai mult o conversație”. Autoritățile din Grecia au avertizat în mod repetat turiștii să nu subestimeze căldura intensă, în special în mijlocul zilei. Drumețiile la temperaturi ridicate au fost o legătură comună între decesele recente din țară.

Stefanos Sidiropoulos, care conduce cea mai mare agenție de turism din Grecia specializată în activități în aer liber, a declarat că turiștii nu ar trebui să se arunce direct în activități „Oamenilor care vin din nordul Europei, sau din Canada, locuri cu temperaturi mai scăzute, le este mai greu. Ei au nevoie de timp pentru a se adapta la aceste condiții”, a declarat el pentru CNN. Agenția de turism a lui Sidiropoulos, Trekking Hellas, oferă acum unele activități atunci când temperaturile sunt mai scăzute, cum ar fi în timpul orelor de răsărit și apus. „Sau noaptea, cu torțe”, adaugă el.

Sudul Europei, amenințat să piardă veniturile din turism

Influența schimbărilor climatice asupra locului în care turiștii își petrec vacanțele va avea repercusiuni serioase pentru unele țări care depind de veniturile obținute de la călători.
În Grecia, turismul contribuie cu aproape 38 de miliarde de euro (41 de miliarde de dolari) – aproximativ 20% din întreaga economie a țării, potrivit World Travel and Tourism Council.

În Italia, unde au fost emise recent alerte de căldură de nivel 3 – cea mai mare avertizare – pentru orașele Roma, Perugia și Palermo, turismul reprezintă 10% din economia țării, conform celor mai recente cifre, unul din opt locuri de muncă fiind legat de această industrie.

În urma valului de căldură din vara anului 2023 din Europa, în urma căruia mii de persoane au fugit din cauza incendiilor de vegetație de pe insula grecească Rodos, s-a înregistrat o creștere cu 7% a exprimării îngrijorărilor cu privire la schimbările climatice în rândul călătorilor europeni, potrivit Comisiei Europene de Turism (ETC), o asociație non-profit responsabilă de promovarea Europei ca destinație de călătorie.

„Călătorii sunt din ce în ce mai conștienți de fenomenele meteorologice extreme și de potențialul lor impact asupra vacanțelor lor”, a declarat Eduardo Santander, CEO al ETC, pentru CNN, adăugând că, în viitor, acest lucru ar putea determina mai mulți călători să viziteze sudul Europei în timpul primăverii și toamnei târzii, în loc de lunile de vară mai calde.

Elena Cristea