-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 10:06
No menu items!

Valeriana aduce liniștea

spot_img

Valeriana aduce liniștea

Studiile arată că valeriana (valeriana officinalis) este cea mai folosită plantă medicinală din lume, iar anual pe glob sunt consumate peste trei sute de mii de tone de valeriană,datorită efectelor sale terapeutice foarte puternice.

Datorită faptului că acționează ca un sedativ, poate fi luată pentru dureri de tip nevralgic sau pentru tulburări nervoase. Se recomandă pentru suprasolicitarea sistemului nervos, dar și pentru sănătatea ochilor.Rădăcina de valeriană calmează hiperexcitabilitatea nervoasă având acțiune sedativă.

Valeriana este indicată în:

Insomnie – valeriana ajută la mărirea perioadei de somn și îmbunătățește calitatea acestuia

Crampe musculare – valeriana are calități relaxante asupra mușchilor. Este eficientă în combaterea contracturii musculare dureroase, care apare datorită supra-efortului fizic și, mai ales, datorită încordării psihice.

Gastrite – care apar pe fond de stres, de suprasolicitare nervoasă. Se folosește conjunctural, în perioadele cu stres intens, substanțele active din valeriană intervenind la nivelul creierului, pentru eliberarea unor substanțe (neurotransmitatori) care induc stări de calm, mulțumire, relaxare. De asemenea, are efect sedativ, ajutând la diminuarea durerilor gastrice.

Spasme gastrointestinale – valeriana are calități relaxante asupra musculaturii netede, fiind eficientă în colici și în spasme intestinale.

Aritmie cardiacă, ischemie cardiacă – cu ajutorul valerianei se tratează în mod special tulburările cardiace care apar pe fond de stres și de anxietate.

Anghina pectorala – Valeriana reduce semnificativ frecvența și intensitatea crizelor de anghina pectorală, îmbunătățeste activitatea inimii

Anxietate – valeriana este cel mai bun remediu natural anti-anxietate. Are efecte similare ca intensitate cu cele ale medicamentelor anxiolitice de intensitate slabă și medie.

Depresie – se recomandă pentru pacienții ce duc lipsă de exercițiu fizic ori mental, precum și pentru cei care nu au parte de o relaxare adecvată, manifestând din aceasta cauză stres asociat cu depresie și astenie.

C.I.