2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 6:08
No menu items!

Vâlcov, în Parlament: Nu am cum să cred într-o creștere a PIB sub 3% în 2015

spot_img

O reducere a TVA ar putea fi discutată în primăvara anului viitor

valcov

Ministrul Finanțelor Darius Vâlcov s-a declarat convins că avanssul PIB de anul viitor va depăși 3%, iar încasările bugetare vor fi peste nivelul prognozat în proiectul bugetului de stat. Proiectul de buget trimis în Parlament pornește de la premisa unei creșteri de 2,5%.

”Nu cred în creșterea economică de 2,5% anul viitor sub nicio formă, în sensul în care nu am cum să cred într-o creștere sub 3% (…). Cred foarte mult că vom avea venituri peste cele prognozate (…). Mă bazez și pe conformarea la plată și pe acțiunile ANAF și pe o creștere economică mult mai mare decât cea prognozată”, a afirmat vineri Vâlcov, la Palatul Parlamentului.

Nivelul veniturilor bugetare pentru anul 2015 a fost subiectul pe care autoritățile române nu au ajuns la un acord în cadrul negocierilor recente cu FMI și Comisia Europeană, în proiectul de buget fiind prevăzut un nivel mai prudent pentru încasările bugetare pentru anul viitor, care însă pot fi ajustate ulterior în funcție de evoluția din prima parte a anului.

Veniturile suplimentare pe care autoritățile le așteaptă pentru prima parte a anului 2015 ar putea fi utilizate pentru promovarea unei reduceri de TVA din a doua jumătate a anului 2015, fie o reducere pe ansamblu a cotei de 24%, fie o reducere de la 24% la 9% pentru anumite categorii de alimente — carne, legume-fructe.

Vâlcov a spus că în cazul unor venituri suplimentare de 4 miliarde de lei în primul semestru, față de nivelul prognozat, opțiunea sa ar fi o reducere pe ansamblu a cotei de TVA, dar decizia se va lua în Guvern.

Dacă încasările suplimentare vor fi de 1 miliard, de exemplu, atunci ar putea fi compensat integral impactul reducerii TVA la carne, pentru al doilea semestru din 2015.

Ministrul a precizat că impactul reducerii TVA la carne, de la 24% la 9%, este de 1,6 miliarde lei pe un an, iar la legume-fructe de 0,9 miliarde lei. În cazul unei reduceri generale a TVA, fiecare punct procentual redus, trebuie să aibă o acoperire de 2,2 miliarde de lei anual.