4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 13:38
No menu items!

Vâlcea și Sălaj au cei mai mulți restanțieri la creditele bancare. Care este topul bun-platnicilor!

spot_img

Vâlcea și Sălaj au cei mai mulți restanțieri la creditele bancare. Care este topul bun-platnicilor!

Județele Vâlcea și Sălaj au cei mai mulți restanțieri la creditele bancare, reiese din datele publicate de Banca Națională a României (BNR). În Vâlcea, ponderea sumelor scadente și neachitate în total împrumuturi  este de peste 29% la lei și de 34,6% la valută, în timp ce Sălaj avea în luna iunie o pondere a restanțelor la creditele în lei de peste 28%, iar la cele în valută de 23,7%.

La împrumuturile în lei, următoarele două județe cu pondere ridicată a restanțelor sunt Sibiu, cu 25,6%, și Giurgiu, cu 24%. La împrumuturile în valută, în topul restanțierilor se mai află județul Ialomița, cu o pondere a restanțelor de 28,2%, și Galați, cu o rată a restanțelor de 20%.

La polul opus, județele cu cele mai mici sume restante raportat la total credite în moneda națională sunt: Gorj (5,7%), Vaslui (9,4%) și Teleorman (10,2%). În privința restanțelor la împrumuturile în valută, județele cu cele mai mici sume trecute de scadență sunt: Dâmbovița (3,6%), Olt (4,64%) și Tulcea (5,5%).

Potrivit BNR, creditele restante se referă doar la principal și nu includ comisioanele, plățile anticipate sau condiționate. Sunt considerate restante creditele care, în ultima zi lucrătoare a lunii pentru care se efectuează raportarea, înregistrează întârzieri la plată de cel puțin o zi.

În privința sumelor împrumutate, București deține de departe supremația, atât la creditele în lei, cât și la cele în valută, respectiv de 91,6 miliarde de lei și echivalent lei (din această sumă, 65,7 miliarde de lei reprezintă sume corespunzătoare creditelor în valută).

În topul creditelor, dar la distanță semnificativă de Capitală, urmează Cluj cu 10,4 miliarde de lei și echivalent lei, și Constanța, cu 8,39 miliarde de lei. Următorul în top este județul Iași, cu împrumuturi bancare totale (firme și persoane fizice) de 7,67 miliarde de lei.

La polul opus, județele cu cele mai mici sume contractate la bănci sunt: Giurgiu (943 milioane de lei și echivalent lei), Covasna (949 milioane de lei) și Caraș-Severin (1,14 miliarde de lei).

Suma totală a creditelor în lei și valută contractate de firme și de populație, până la 30 iunie 2013, se ridică la 226,4 miliarde de lei și echivalent lei. Din această sumă, 32,5 miliarde de lei erua restanțe.

Cosmina Croitoru