UPDATE. CSM a reacționat după ce procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Alex Florența, a criticat achitările date de către instante afirmand că „asistam la soluții ale instanțelor de la suprinzătoare la apoplexice și la reconfigurare de practică judiciară șocanta”.
Judecatorii CSM califică afirmațiile lui Florența drept „un atac inadmisibil la independenta judecatorilor investiti cu solutionarea cauzelor penale” și îl invită pe procurorul general „să manifeste prudență și rezervă în declaratiile formulate”.
„Aceste alegaţii au provocat indignare în cadrul sistemului judiciar şi constituie un atac inadmisibil la independenţa judecătorilor învestiţi cu soluţionarea cauzelor penale, astfel cum s-a apreciat în şedinţa Secţiei pentru judecători de astăzi.
Reprezentanţii instituţiilor de la vârful sistemului judiciar trebuie să manifeste prudenţă şi rezervă în declaraţiile formulate, faţă de aptitudinea acestora de a influenţa semnificativ percepţia cetăţenilor asupra calităţii actului de justiţie şi implicit a legalităţii hotărârilor judecătoreşti pronunţate”, au transmis, vineri, judecătorii Consiliului Superior al Magistraturii.
În replică, PÎCCJ a precizat că procurorul general a susținut un discurs „în care a analizat activitatea procurorilor antimafia pornind de la țintele stabilite în anul 2023, rezultatele obținute în anul 2024 și obiectivele pentru anul în curs”.
„În contextul analizei indicatorilor de calitate, procurorul general a menționat modificările legislative și revirimentele de practică judiciară din ultimii ani care, cumulat, au generat variații în privința ratei de achitare. Soluțiile de achitare pronunțate de instanțele de judecată, deși nu au fost apreciate ca imputabile procurorilor care au dispus trimiterea în judecată, au avut repercusiuni în privința fermității și operativității urmăririi penale cauzate de imprevizibilitatea practicii judiciare.
Procurorul general respinge interpretările potrivit cărora afirmațiile sale ar reprezenta critici la adresa hotărârilor judecătorești, respectă pe deplin independența judecătorilor și dorește să reafirme angajamentul său și al Ministerului Public în ceea ce privește cooperarea loială și respectul reciproc între judecători și procurori pentru realizarea unui act de justiție corect și profesionist”, a menționat sursa citată.
Știre Inițială:
Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Alex Florența, a stârnit furia judecătorilor, după ce la bilanțul DIICOT a criticat în termeni duri deciziile de achitare date de instanțe în dosare ale parchetelor. El nu a făcut însă nicio trimitere la erorile grave sau la lipsa de probe din cauza cărora se ajunge la astfel de decizii.
Referindu-se la achitările încasate de procurori, Florența a spus, zilele trecute, la ședința de bilanț pe 2024 a DIICOT, că „asistăm la soluții ale instanțelor de la surprinzătoare la apoplexice și la reconfigurare de practică judiciară șocantă”.
Afirmațiile procurorului general, el însuși fost șef secție în cadrul Direcției înainte să conducă parchetele din România, au stârnit furia judecătorilor.
Judecătorii de la ÎCCJ consideră atitudinea acestuia inadmisibilă, arată surse din cadrul celei mai importante instanțe din România pentru stiripesurse.ro. Președinții de Curți de Apel poartă discuții pe grupurile interne în care se pune inclusiv problema solicitării unei intervenții a Consiliului Superior al Magistraturii.
Adina Bucur