Praful saharian, adus din Africa de curenții de aer din atmosferă, a intrat pe teritoriul României și va acoperi toată țara.
Potrivit profesorului de fizică Silviu Gurlui, acest fenomen influențează, printre altele, vremea, făcând-o “mai blândă” și este un bun fertilizant.
Pe de altă parte, praful conține particule micrometrice. În aer pot perturba transportul aerian. Redepuse la sol, pot perturba serios eficiența energetică a panourilor solare.
“Este așadar un bun fertilizant al solului și util/hrană pentru fauna acvatica, dar contribuie în aer la poluare, produce o reducere a radiației solare care ajunge la sol, modifică caracteristicile aerosolilor (modificari fizico-chimice, adică pot induce modificări în varii procese meteorologice), încălzește gheața (topindu-se mai repede sub radiația solară) și, mai important, în drumul lor lung prin aer, poate culege agenți patogeni (ciuperci, bacterii, etc- provenite de la resturi de animale, vegetație, etc ) sau particule nocive ce sunt culese din zonele din Sahara unde cu ani în urmă au fost făcute teste complexe”, a precizat Silviu Gurlui.