-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:27
No menu items!

Vaccinul BioNTech pare să aibă efecte împotriva mutațiilor coronavirusului, anunță producătorul

spot_img

Pfizer Inc și BioNTech anunță că vaccinul lor antiCOVID-19 pare să acționeze împotriva unei mutații cheie în noile variante extrem de transmisibile ale coronavirusului descoperite în Marea Britanie și Africa de Sud, potrivit unui studiu de laborator realizat de producătorul american preluate de Reuters.

Studiul realizat de Pfizer și oamenii de știință de la Universitatea din Texas Branch Medical, care nu a fost încă evaluat de către colegi, a indicat că vaccinul a fost eficient în neutralizarea virusului cu așa-numita mutație N501Y a proteinei spike.

Mutația ar putea fi responsabilă pentru o mai mare transmisibilitate și s-a exprimat îngrijorarea că ar putea face ca virusul să scape și de neutralizarea anticorpilor provocată de vaccin, a spus Phil Dormitzer, unul dintre oamenii de știință de vârf ai vaccinului viral Pfizer.

Primele rezultate ale testelor pe variante oferă o licărire de speranță, în timp ce se efectuează mai multe studii pe măsură ce Marea Britanie și alte țări încearcă să îmblânzească variantele mai infecțioase despre care autoritățile consideră că provoacă o creștere a infecțiilor care ar putea copleși sistemele de sănătate.

Studiul Pfizer-BioNTech a fost realizat pe sânge prelevat de la persoanele cărora li s-a administrat vaccinul. Descoperirile sale sunt limitate, deoarece nu se uită la setul complet de mutații găsite în niciuna dintre noile variante ale virusului cu răspândire rapidă.

Dormitzer a spus că este încurajator faptul că vaccinul pare eficient împotriva mutației, precum și alte 15 mutații împotriva cărora compania a testat anterior.

„Așadar, am testat acum 16 mutații diferite și niciuna dintre ele nu a avut un impact semnificativ. Aceasta este vestea bună”, a spus el. „Asta nu înseamnă că al 17-lea nu va fi.”

Dormitzer a spus că o altă mutație găsită în varianta sud-africană, numită mutația E484K, este de asemenea îngrijorătoare.

Cercetătorii intenționează să efectueze teste similare pentru a stabili dacă vaccinul este eficient împotriva altor mutații găsite în variantele britanice și sud-africane și speră să aibă mai multe date în câteva săptămâni.

Oamenii de știință spun că variantele sunt mai transmisibile decât cele dominante anterior, dar nu se crede că provoacă boli mai grave.

Oamenii de știință au afirmat că rezultatele studiului ar ajuta la calmarea îngrijorărilor că oamenii nu vor fi protejați de miloanele de vaccinuri planificate pentru administrare în întreaga lume în lupta împotriva pandemiei, care a ucis peste 1,8 milioane de oameni și a economisit economiile.

Dar au avertizat că mai sunt necesare mai multe teste clinice și date pentru a ajunge la o concluzie definitivă.

„Aceasta este o veste bună, în principal pentru că nu este o veste proastă”, a spus Stephen Evans, profesor de farmacoepidemiologie, London School of Hygiene & Tropical Medicine.

„Deci, da, aceasta este o veste bună, dar nu ne oferă încă încredere totală că vaccinurile Pfizer (sau alte) vor oferi cu siguranță protecție”.

Sursa: Reuters