4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 15:41
No menu items!

Vaccinurile anti-COVID nu sunt 100% sigure pentru noile variante de coronavirus (presă)

spot_img

Oamenii de ştiinţă nu sunt 100% încrezători că vaccinurile anti-COVID-19 vor funcţiona şi în cazul noii variante de coronavirus de tip nou detectate în Africa de Sud, a afirmat luni Robert Peston, editor politic al canalului ITV, citând un consilier ştiinţific neidentificat al guvernului britanic, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock, s-a declarat mai devreme luni „incredibil de îngrijorat” în legătură cu noua variantă, în timp ce serviciul de sănătate publică al Angliei nu a răspuns deocamdată la solicitarea de comentarii, menţionează Reuters.

„Potrivit unuia dintre consilierii ştiinţifici ai guvernului, motivul pentru ‘incredibila îngrijorare’ a lui Hancock în ce priveşte varianta sud-africană este că nu sunt atât de siguri că vaccinurile vor fi la fel de eficiente împotriva acesteia ca împotriva variantei din Marea Britanie”, a spus Peston.

Atât Marea Britanie, cât şi Africa de Sud au descoperit în ultimele luni variante noi de coronavirus care au dus la o creştere a numărului de cazuri.

Oamenii de ştiinţă spun că noua variantă sud-africană este diferită de celelalte care circulă în ţară pentru că prezintă multiple mutaţii la nivelul aşa-zisei proteine „spike” folosite de virus pentru a infecta celulele organismului uman.

Această variantă a fost de asemenea asociată cu o încărcătură virală mai mare, adică o concentraţie mai mare de particule virale în organismul pacienţilor, contribuind, probabil, la un nivel mai ridicat de contagiozitate.

Duminică, John Bell, profesor de medicină la Universitatea Oxford, care face parte din grupul operativ guvernamental pentru vaccinuri, a apreciat că vaccinurile vor funcţiona în ce priveşte varianta britanică, dar a adăugat că există un „mare semn de întrebare” cu privire la faptul dacă ele vor fi eficiente şi împotriva variantei sud-africane.

Bell a precizat, pe Times Radio, că dacă vaccinul nu va funcţiona şi împotriva variantei sud-africane, acesta ar putea fi adaptat, ceea ce va dura mai puţin de un an.

„Ar putea dura o lună sau şase săptămâni pentru a obţine un nou vaccin”, a spus profesorul.