Ministerul Sănătăţii (MS) anunță că vaccinarea cu Johnson & Johnson ar putea să înceapă la jumătatea lunii aprilie în România. Vaccinul se administrează într-o singură doză şi, potrivit studiilor, are o eficacitate de 67% în prevenirea infecţiei COVID-19 simptomatice. „Este important de menţionat şi că studiul clinic al Johnson & Johnson s-a desfăşurat în mai multe ţări, inclusiv Africa de Sud şi Brazilia, unde tulpinile emergente circulau deja la momentul respectiv”, menţionează reprezentanţii MS.
Într-o postare pe Facebook, Ministerul Sănătății promovează eficacitatea serului la pevenirea îmbplnăvirii, dar și la reducerea complicațiilor cauzate de coronavirus.
Din 19.630 de persoane vaccinate, 116 au dezvoltat simptome de COVID-19. Din 19.691 de persoane nevaccinate, 348 au dezvoltat simptome de COVID-19, însemnând o eficacitate de 67%.
În ceea ce priveşte prevenirea cazurilor de COVID-19 care necesită internare, vaccinul conferă protecţie sporită. La 28 de zile post vaccinare, rata de spitalizare în rândul persoanelor vaccinate a fost 0% (niciuna dintre cele 16 spitalizări nu a fost din rândul persoanelor vaccinate).
„Este important de menţionat şi că studiul clinic al Johnson & Johnson s-a desfăşurat în mai multe ţări, inclusiv Africa de Sud şi Brazilia, unde tulpinile emergente circulau deja la momentul respectiv”, precizează reprezentanţii MS.
Potrivit sursei citate, o singură doză de vaccin constituie un avantaj atât logistic, cât şi din punctul de vedere al acoperirii vaccinale a unui număr cât mai mare de persoane într-un timp scurt. Din acest motiv, Johnson & Johnson a decis să evalueze şi un regim cu o singură doză. În paralel, se află încă în desfăşurare un alt studiu clinic pentru a evalua eficienţa unei scheme cu două doze de vaccin.
„În România ne aşteptăm ca vaccinarea cu Johnson & Johnson să înceapă la jumătatea lunii aprilie”, au menţionat reprezentanţii MS.
Secretarul de stat la Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu declara, recent, că primele doze din vaccinul Johnson & Johnson vor veni în România la începutul lunii aprilie, iar autorităţile iau în calcul ca acesta să fie administrat şi prin medicii de familie.
Utilizarea vaccinului laboratorului american a fost autorizată în UE în 11 martie.