Medicul Virgil Musta susține că vaccinul împotriva Covid-19 poate fi făcut de majoritatea persoanelor, dar serul nu este recomandat persoanelor cu reacţie alergică severă la componentele vaccinului, în special la polietilen glicol. Contraindicaţiile relative sunt pentru persoanele care au în antecedente reacţii alergice severe, pentru cei care urmează un tratament anticoagulant ori au febră.
”Contraindicaţii relative prezintă cei care au în antecedente şoc anafilactic sau reacţii alergice severe sau care la prima doză au prezentat o reacţie alergică, este recomandabil să se ia legătura cu medicul alergolog pentru a lua decizia comună. Mai sunt precauţii care trebuie luate la cei cu tratament anticoagulant şi mai este o contraindicaţie relativă şi anume, persoane cu infecţie febrilă, ceea ce înseamnă febră peste 38,5 grade. Acestea ar fi recomandabil să amâne vaccinarea până după trecerea puseului febril”, spune medicul Virgil Musta citat de „Adevărul”.
“Cei mai importanţi sunt pacienţii diabetici, pacienţii cu obezitate şi cu boli cronice cardiovasculare, boli cronice pulmonare, pacienţii cu infecţie HIV, cu ciroză hepatică sau cu insuficienţă renală. Toate aceste patologii reprezintă indicaţie de vaccinare pentru că reprezintă factori de risc în evoluţia bolii în cazul infecţiei cu SARS-CoV-2”, mai spune medicul Virgil Musta.
Ce se întâmplă dacă te vaccinezi împotriva COVID-19 şi eşti deja infectat
„Strategia actuală de vaccinare nu pune în discuție prezența virusului Sars CoV-2 în momentul vaccinării. De altfel, modul în care acționează acest vaccin la nivel molecular nu poate decât să ajute la o apărare în fața virusului Sars CoV-2, pentru că îi blochează receptorii de intrare celulară și deci implicit înmulțirea virusului în organismul nostru. Deci, nu este contraindicație medicală”, a explicat dr. Carmen Dorobăţ, fost manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.