6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 23:19
No menu items!

Vaccinații rămân fără certificat COVID la 9 luni de la a doua doză

spot_img

România va trebui să se alinieze în curând regulii europene conform căreia certificatul de vaccinare COVID îşi pierde valabilitatea la 9 luni de la schema completă, în absenţa dozei booster.

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, anunţă că România se va alinia „curând” regulii europene care prevede că certificatul verde de vaccinare COVID îşi pierde valabilitatea la nouă luni de la completarea schemei de vaccinare dacă posesorul acestuia nu face doza booster.

„Acest lucru urmează să fie reglementat în România în curând. Deci în acest moment, la noi încă certificatul este pe cele două doze, dar urmează să fie reglementat şi acest aspect, să intre în concordanţă cu regulile europene. Normal că trebuie să ne aliniem şi regulilor europene, aşa că la un moment cei care au peste nouă luni de la a doua doză şi nu au făcut a treia doză vor trebui să aibă test”, a precizat, luni, Raed Arafat, la finalul şedinţei CNSU.

Comisia Europeană a transmis, luni, că, din 1 februarie, statele membre UE trebuie să accepte certificate de vaccinare valabile 9 luni pentru schema inițială, iar după această perioadă certificatul este valabil doar cu booster.

„De mâine, 1 februarie, noile reguli încep să se aplice pe o perioadă standard de acceptare de 270 de zile pentru certificatele UE digitale de vaccinare COVID utilizate pentru călătoriile în interiorul UE. În conformitate cu noile reguli, stabilite în Actul delegat al Comisiei din 21 decembrie 2021, statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare pentru o perioadă de 270 de zile (9 luni) de la finalizarea seriei primare de vaccinare. Pentru un vaccin cu doză unică, aceasta înseamnă 270 de zile de la prima și singura injecție. Pentru un vaccin cu două doze, înseamnă 270 de zile de la a doua vaccinare sau, în conformitate cu strategia națională de vaccinare, prima și singura injectare după ce s-a recuperat de la virus. Statele membre nu ar trebui să prevadă o perioadă diferită de acceptare în scopul călătoriilor în cadrul Uniunii Europene”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

                                                                                                                   Adina Silav