Șeful Comitetului național de coordonare a activității de vaccinare anticovid, col. dr. Valeriu Gheorghiță, afirmă că România va fi gata de vaccinare în 10 zile, iar persoanele care se imunizează primesc adeverințe pe hârtie sau electronice privind data vaccinării, tipul vaccinului, seria și lotul, relatează Digi24. Primele care primesc serul vor fi cadrele medicale, acceptarea în rândul acestora fiind diferită: 95% pentru medicii din spitale covid și 70% pentru cei din spitale non-covid.
Totodată, președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea precizează că gradul de acceptare a vaccinării este de 70% la medici și de circa de 50% la asistenții medicali din spitalele non-COVID pentru vaccinare, iar a medicilor din spitalele COVID de peste 95%.
„Va fi un document medico-legal care va conține data vaccinării, tipul vaccinului, seria și lotul. Adeverința de vaccinare va fi emisă atât pe suport de hârtie, în română și engleză, înmânată la momentul vaccinării sau în format electronic. Va fi ca un bilet de ieșire din spital”, a explicat medicul militar.
El a ținut să precizeze că, în acest moment, nu se pune problema ca persoanele nevacaccinate să fie supuse unor condiționări sau restricții.
„România este pregătită, în momentul de față, pentru a începe vaccinarea pe data de 27 decembrie”, a anunțat Valeriu Gheorghiță, miercuri, la o întâlnire cu jurnaliștii.
Oficialul afirmă că Institutul Cantacuzino este echipat pentru primirea a 200.000 de doze de vaccin, la minus 80 de grade Celsius, cogelatoare similare urmând ca de joi să fie montate și în celelalte șase centre de stocare – cu o capacitate de 200.000 de doze, potrivit Mediafax.
El a menționat că primele persoane vaccinate vor face parte din corpul sanitar din primele zece spitale COVID-19.
Valeriu Gheorghiță spune că, pentru un grad de 60-70% din populație, campania ar trebui să dureze șase-șapte luni.